Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci šaleli pri nákupe respirátorov v známom obchodnom reťazci. Z regálov zmizli zo dňa na deň
Zdielať na

Slováci šaleli pri nákupe respirátorov v známom obchodnom reťazci. Z regálov zmizli zo dňa na deň

BRATISLAVA / Len v stredu hovoril premiér Igor Matovič o lacných respirátoroch triedy FFP2, ktoré na Slovensku ponúka známy obchodný reťazec za cenu okolo 60 centov za kus. A už vo štvrtok ráno zmizli z pultov. Mnohí si vo štvrtok preto privstali a zobrali regály takmer útokom. Táto panika zrejme vypukla preto, lebo viaceré krajiny už zaviedli povinné nosenie respirátorov a ľudia očakávajú, že sa tak môže stať aj u nás.

Po tom ako niektoré európske krajiny zaviedli povinné nosenie respirátorov, ďalšie o tom začali uvažovať. Slovenská vláda však nosenie respirátorov zatiaľ iba odporúča. "Ja ich odporúčam, pretože povedať zo dňa na deň, že musíte ich mať povinne, to sa ľahko povie, ale oveľa ťažšie zrealizuje u ľudí," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Odporúča ich aj známy slovenský epidemiológ. "Lepšie zachytávajú kvapôčky, ale aj aerosóly," vyjadril sa Pavol Jarčuška, infektológ LF UPJŠ v Košiciach.


Slovenská vláda zatiaľ nerozhodla o povinnom nosení respirátorov, ale premiér zisťoval ich dostupnosť na trhu. "Tak sú obchodné reťazce, v ktorých sa dá FFP2 kúpiť za niečo vyše 60 centov," povedal premiér Igor Matovič. Platilo to ešte v stredu, vo štvrtok od skorého rána už nie. Na situáciu v okolitých krajinách a odporúčanie našej vlády obyvatelia okamžite zareagovali a už skoro ráno napr. v istom obchodnom reťazci boli všetky zásoby akciovými respirátormi vypredané.

Takto to nakrútil Tomáš Callo a zavesil na sociálnu sieť s odkazom, že týmto chcel vyzvať národ, aby sa správal kultivovanejšie, lebo správanie jednotlivca nakoniec vytvára správanie celku. Po niekoľkých hodinách ale opäť nastal v predajniach pokoj, respirátory už neboli. Potvrdil nám to aj hovorca obchodného reťazca. "Kvôli enormne zvýšenému dopytu zo strany zákazníkov v porovnaní s predošlými obdobiami, sa respirátory veľmi rýchlo vypredali," uviedol hovorca spoločnosti LIDL Tomáš Bezák.

Niet ich už ani na sklade a spoločnosť sa pokúša zohnať ďalšie. "S dodávateľmi neustále rokujeme, aby sme mohli poskytnúť ďalšie dodávky respirátorov," ubezpečuje BezákBalenie s tromi kusmi respirátorov FFP2 ponúkali za akciovú cenu euro 99, čiže jeden kus za za 66 centov. Reťazec chcel, aby sa respirátory ušli čo najviac zákazníkom. "Preto sme zaviedli množstevné obmedzenie, kedy bolo možné na jeden nákup zakúpiť si iba 10 balení," vyjadril sa Bezák.


Za takú cenu už dnes na Slovensku tieto respirátory nenakúpite. Najlacnejšie sme objavili za 79 centov, 99 centov a viac ako euro za kus. Úplne iná situácia však bola v Rakúsku, kde respirátory povinne zaviedli. Dva reťazce a vláda sa dohodli na jednotnej cene 59 centov, a 5 až 10 masiek FFP2 na osobu. Ojedinele ale vraj aj tam boli už ráno vykúpené. Predávali výlučne respirátory rakúskej výroby. V súvislosti s respirátormi na sociálnej sieti upozornil verejnosť aj český odborník na tzv. opakované respirátory a rúška. Tie obsahujú nano-membránu. "Respirátory striedajte, po použití ich nechajte 5-7 dní vetrať, vírus sa takto onaktivuje," ozrejmil český vedec Jaroslav Flegr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy