Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Príbeh nezaočkovaného Slováka, ktorý takmer zomrel na Covid: Antivaxeri ho označili za herca
Zdielať na

Príbeh nezaočkovaného Slováka, ktorý takmer zomrel na Covid: Antivaxeri ho označili za herca

BRATISLAVA / Mladý muž, ktorý v nemocnici vo svojom videu verejne priznal, že bolo hlúpe ignorovať Covid a sám sa dostal až na lôžko, sa stal terčom neuveriteľného slovného útoku Slovákov. Viacerí začali na sociálnych sieťach šíriť konšpiračné teórie o tom, že bol iba plateným hercom, ktorý si ťažký priebeh ochorenia vymyslel. Na šírenie týchto klamstiev upozornila už aj slovenská polícia. Náš reportér sa stretol osobne nielen s týmto pacientom, ale aj s primárkou oddelenia, na ktorom mu zachraňovali život.

29-ročný Tibor, ktorý sa stal Covid pozitívnym skôr, ako sa stihol dať zaočkovať s nakrútením videa súhlasil preto, aby varoval iných. "Tak som sa vyjadril k tomu, nech sa ľudia idú zaočkovať, v tom najlepšom úmysle, aby nemali takýto priebeh. Nech sa ľudia dajú zaočkovať, aby nemuseli prechádzať tým, že budú na kyslíku alebo nedajbože na ventilácii," povedal Tibor, muž, ktorý prekonal Covid-19. "Veľa pacientov by chcelo vrátiť čas, ale nežijeme v rozprávke a nedá sa to," skonštatovala Alena Koščálová, primárka Klin. infektológie a geog. med., LF UK, SZU a UNB Bratislava.

Ľudia na sociálnych sieťach samozrejme nelenili a okamžite začali spochybňovať Tiborov príbeh. Posmievali sa mu, že je obézny a neverili tomu, že skutočne ležal s neľahkým priebehom Covidu v nemocnici. "Chvalabohu, ja som povaha pozitívny človek, šťastný, ja som sa na tom zasmial, že mňa niekto zaplatil. Neviem, ako by to bral citlivejší človek, tých hejtov tam je požehnane. Nechápal som tie reakcie. Ľudia si myslia, že iba ľudia s nadváhou sú na kyslíku," povedal Tibor. "Vzhľadom k tomu, že prišiel v tzv. včasnom štádiu ochorenia, bola u neho indikovaná aj protivírusová liečba. Dostával aj protizápalovú liečbu, kombinovaná liečba prispieva k tomu, že sa pacient veľmi rýchlo zotavuje. Dĺžka hospitalizácie bola štandardná, 7 dní, prepustili sme ho, keď už nepotreboval kyslík," ozrejmila Koščálová. "Liečba zabrala, po nejakých troch dňoch som sa cítil lepšie," povedal Tibor.

Pár dní po odchode z nemocnice niekto identifikoval Tibora na videu. Miesto toho, aby sa potešili, že sa vyliečil, prišli útoky. Nemohol sa mu tak rýchlo zlepšiť stav, takže istotne ide o plateného herca, ktorému nič nebolo. Na tieto nepodložené výmysly upozorňuje aj polícia na svojom facebookovom profile, ktorý sa venuje nebezpečným hoaxom a podvodom. "Toto konto svojím charakterom pripomína cielenú aktivitu organizovanej skupiny snažiacu sa o výraznú manipuláciu verejnej mienky. Vystupovanie pod akousi konkrétnou tvárou, teda osobou môže byť len zásterkou na ľudskejšie zblíženie s osloveným publikom," uviedli policajti.

Primárka infektológie vraví, že ju a jej kolegov uráža, keď ich ľudia neznalí problematiky, osočujú z toho, že podvádzajú a klamú. "Je mi to nesmierne ľúto, nerozumiem tomu. Myslím, že šírenie takýchto nezmyslov a klamstiev prispieva ešte viac k neistote, ktoré sú veľmi nepriaznivé v pandemickej situácii," vyjadrila sa Koščálová. Tibor už s očkovaním nebude váhať, pôjde naň hneď, ako to bude možné. "Pacientom, ktorí prekonali Covid, nedoporučujeme bezprostredne sa dať očkovať, pretože môžu mať výraznejšie reakcie po očkovaní. Očkovanie, samozrejme, je na mieste, s určitým odstupom, 3-6 mesiacov po prekonaní ochorenia," povedala Koščálová. "Sa mi vytvorili protilátky, teraz by som sa nemusel ísť očkovať pol rok a je odporúčané sa ísť dať očkovať tri mesiace po, tak keď prejdú, sa idem dať zaočkovať," dodal Tibor.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy