Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko očakáva nástup omikronu a množstvo pozitívnych. Naše testovacie kapacity zrejme nebudú stačiť
Zdielať na

Slovensko očakáva nástup omikronu a množstvo pozitívnych. Naše testovacie kapacity zrejme nebudú stačiť

BRATISLAVA / V súvislosti s nástupom omikronu sa aj na Slovensku očakáva, že naraz bude pozitívnych veľmi veľa ľudí a súčasné kapacity PCR testovania by nemuseli stačiť. Pritom na Slovensku platí, že potvrdenie o prekonaní môžeme dostať len na základe pozitívneho PCR testu, antigén nestačí. Preto sme sa pýtali, či začne štát uznávať aj pozitívne antigénové testy a či zvládneme testovať počas omikronovej vlny.

Súčasná maximálna kapacita - 38 000 PCR testov za deň dnes postačuje. Pre porovnanie - napríklad v piatok sa urobilo vyše 9-tisíc testov. Ak sa ale pozrieme na iné krajiny tak už dnes vieme, že keď udrie omikron aj u nás, ani zvýšená kapacita 44-tisíc PCR testov denne nebude stačiť. "Veľmi veľa ľudí naraz bude nakazených," povedal lekár Peter Sabaka. 

Ak vychádzame z čísel z Veľkej Británie, naraz by mohlo byť pozitívnych 5-10% populácie. Toto je len odhad. "Ak to bude 5 až 10 percent, tak o chvíľu bude nakazených státisíce ľudí. Naše kapacity sú ale niekde inde, číže asi nebudú postačujúce," povedal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ Matej Mišík. "Ak to bude ako v Británii, tak môžeme hovoriť o jednom percente populácie denne," uviedol matematik Peter Kollár. 

Preto odborníci aj ministerstvo hľadajú kľúč, koho v prípade nestíhajúcich laboratórií objednať na PCR testy prednostne, a súčasne, aby ľudia, ktorí sa už nedostanú na PCR testovanie, mali doklad o prekonaní. "Uprednostňovaní budú tí, ktorí môžu dostať monoklonálnu liečbu, aby im bola podaná včas," povedal Mišík. 

Príchod aj vrchol omikronovej vlny sa oproti odhadom posunul. Prudší nárast pozitívnych ale môže prísť už tento týždeň. "Zatiaľ vychádzame z toho, že niekedy v polke februára," uviedol Mišík.

"Budú nakazené celé veľké kolektívy, ľudia, ktorí sa stretávajú v práci a podobne. Takže môžu hroziť aj takéto scenáre. Samozrejme, my sa pripravujeme na to, čo to urobí v nemocnici," uviedol Sabaka.

 Katastrofa pokiaľ ide o výpadok služieb by to vraj byť nemala, keďže pôjde o krátkodobý stav. "Výpadok bude možno na úrovni 10 percent populácie," skonštatoval Kollár. 

Lekári ale nevedia, čo to urobí s nemocnicami. Na jednej strane sa hovorí o miernejšom priebehu, avšak pozitívnych bude naraz veľa. "Je to infekčnejšie ako chrípka," povedal Sabaka. Očkovanie je stále dôležité. "Nechráni nás to pred nakazením, ale ochráni nás pred ťažším priebehom," uviedol Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy