Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Dánsku rušia všetky opatrenia. Zaočkovaných je viac ako 70% obyvateľov
Zdielať na

V Dánsku rušia všetky opatrenia. Zaočkovaných je viac ako 70% obyvateľov

DÁNSKO / Dánsko k dnešnému dňu ako prvý štát Európskej únie zrušilo všetky opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Spravilo tak po 548 dňoch. Podľa miestnych úradov si to krajina môže dovoliť vďaka vysokej zaočkovanosti. Agentúra Associated Press ale uvádza, že obmedzenia stále platia pre vstupy zo zahraničia do Dánska.

Návrat k bežnému životu prebiehal postupne a s dneškom skončilo aj posledné obmedzenie, ktorým bola povinnosť predkladať digitálny covid pass pri vstupe  do nočných klubov. AP uvádza, že plne zaočkovaných ľudí starších ako 12 rokov je v Dánsku viac ako štyri pätiny.

"Nepovedal by som, že je veľmi skoro. Otvorili sme dvere, ale zároveň sme povedali, že ich môžeme zavrieť, pokiaľ to bude potrebné," vyjadril sa virológ Sören Riis Paludan z univerzity v Aarhuse. Vláda od dnešnej polnoci už nepovažuje Covid-19 za "ochorenie kriticky nebezpečné pre spoločnosť", teraz sa jedná o "bežné nebezpečné ochorenie". Podľa štatistik americkej Univerzity Johnse Hopkinse sa v Dánsku, ktorého počet obyvateľov dosahuje 5,8 milióna, koronavírusom infikovalo necelých 351 000, z čoho zomrelo 2 604. 

Tretie miesto patrí Dánsku

Z celkového obyvateľstva boli dve vakcíny podané 71 percentám. Britský denník The Guardian uvádza, že podľa internetovej stránky Our World in Data je týmto Dánsko treťou najzaočkovanejšou európskou krajinou. Na druhom mieste je Portugalsko so 73 percentami a prvenstvo patrí Malte, kde sa plne dalo zaočkovať 80 percent obyvateľstva. 

Od 14. augusta tak ľudia v Dánsku nemusia nosiť ochranu nosa a úst vo verejnej doprave, začiatkom septembra sa otvorili nočné kluby, skončili obmedzenia ohľadom počtu účastníkov na verejných akciách a pri návšteve vnútorných priestorov reštaurácií, posilňovní a kaderníctiev nie je nutné predkladať doklad o očkovaní alebo o negatívnom teste. Čo ale ostalo, bola povinnosť respirátorov na letiskách a úrady odporúčajú, aby si ich ľudia nasadili aj pokiaľ idú k lekárovi, do testovacích centier, alebo do nemocnice. Odporúča sa taktiež dodržovanie rozostupov. 

"Strašiak koronavírusu nám zostal v hlave," pripustil návštevník jednej z kodanských reštaurácií. 

V Dánsku je opäť život

Dánske noviny v angličtine The Local oznamujú, že v túto sobotu sa v Kodani uskutoční vypredaný koncert, ktorý by mal uvítať 50 000 ľudí. V Kodani sa taktiež 4. septembra uskutoční prvý festival pod holým nebom, vhodne pomenovaný "Back to Live" (Späť do života), na ktorom by sa malo stretnúť 15 000 ľudí. 

"Byť v dave, spievať ako predtým, vďaka tomu skoro nemyslím na Covid a na všetko, čo sa dialo v posledných mesiacoch," povedala Emilie Bendix, 26 - ročná návštevníčka koncertu. 

Svetová zdravotnícka organizácia ale stále považuje svetovú situáciu za kritickú a nabáda k opatrnosti. 

Ako je to s Britániou?

AP pripomína, že britská vláda k 19. júnu zrušila protipandemické opatrenia v Anglicku. Avšak koncom tohto mesiaca plánuje zaviesť covidové pasy pre vstupy do nočných klubov a ďalších miest, kde sa stretáva väčšie množstvo ľudí. Pre porovnanie s Dánskom, v Británii  je plne zaočkovaných 62 percent obyvateľstva.   

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy