Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronavírus v priemysle: Vláda pripravila trinásť ekonomických opatrení na zmiernenie dopadu krízy
Zdielať na

Koronavírus v priemysle: Vláda pripravila trinásť ekonomických opatrení na zmiernenie dopadu krízy

Archívna reportáž

Koronavírus ovplyvňuje aj svetovú ekonomiku. Kríza už klope na dvere:

BRATISLAVA / Vo výrobných halách sa premelú tisíce ľudí denne, a to aj na jednej smene. Odbory preto žiadajú zastavenie výroby vo fabrikách. Konkrétne opatrenia dohodli predstavitelia ministerstva hospodárstva a financií v spolupráci s podnikateľskými zväzmi s cieľom eliminovať dopady súčasnej krízy. O výsledkoch rokovania informovali v pondelok na tlačovom brífingu.

Ministerstvo hospodárstva v spolupráci s ministerstvom financií spoločne pripravili niekoľko opatrení na podnet jednotlivých slovenských podnikateľských zväzov. Bude ich dokopy trinásť. "Rokovanie bolo veľmi konštruktívne. Cieľom je, aby výroba vo všetkých podnikoch ostala zachovaná, aby sme neruinovali ekonomiku," skonštatoval minister hospodárstva Peter Žiga.

Medzi konkrétne opatrenia patrí napríklad možnosť odkladu splátok od bánk či možnosť zmrazenia splácania úrokov istiny. Ako kompenzácia bude bankám ponúknuté odpustenie bankového úroku. Plánujú ďalej zjednodušiť a zatraktívniť krátkodobé a nízko-úrokové úvery, ako aj upraviť možnosť odpisu daňovej straty. Zároveň by chceli zjednodušiť podmienky v rámci podnikateľského prostredia napríklad aj obmedzením kontrol či minimalizovaním pokút. Daňové priznanie by sa malo pre všetkých odložiť na 30.6.2020. 

Opatrenia sa týkajú aj samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Ako opatrenie navrhujú úplné zrušenie platieb odvodov SZČO dočasne na obdobie troch mesiacov. Na stole je aj návrh na vytvorenie opatrenia, ktoré sa bude týkať všeobecného oslobodenia výplat od sociálnych a zdravotných odvodov. Zjednodušiť by sa mali podmienky na poskytovanie príspevku na udržanie pracovného miesta, ako aj zmeniť podmienky v poskytnutí OČR či pripraviť opatrenia na zníženie cien elektrickej energie. Zároveň plánujú podporiť diskusiu na európskej úrovni, aby sa umožnilo, najmä s ohľadom na dopady krízy, efektívne čerpanie zo spoločných európskych štrukturálnych fondov. "Sú to návrhy, netvrdím, že to ideme zaviesť. Je dôležité, aby ekonomika fungovala ďalej, aby sme ju udržali v stanovenom rozsahu tak, aby sme tým ekonomickým škodám zabránili v čo najväčšej miere," vysvetlil Žiga. 

Konferencie sa zúčastnil aj Richard Sulík, ktorý sa stane prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku novo-vznikajúcej vlády s cieľom zabezpečiť kontinuitu vlády. "Opatrenia, ktoré navrhli, sú rozumné, sú správne," reagoval Sulík a navrhol štyri konkrétne kroky. Štát by mal podľa neho podniknúť opatrenia, ktoré postihnutým firmám znížia prevádzkové náklady. Ďalším krokom by malo byť vykrývanie strát, ktoré firmy utrpeli, prípadne natiahnuť v čase napríklad splátky či kontroly. Zároveň by mal štát zabezpečiť náhradu škôd, ktoré spôsobil štát, napríklad zatvorením prevádzok. 

Minister financií Ladislav Kamenický uvoľnil prostriedky pre štátne hmotné rezervy vo výške 63 miliónov eur na nakúp ochranných pomôcok. "Je potrebné, aby sme zabezpečili dostatok ochranných prostriedkov," vyhlásil. "Mnoho opatrení si budú vyžadovať legislatívny zásah," upozornil Kamenický s tým, že je potrebné, aby sa vláda zostavila čo možno najskôr a s včasným termínom ustanovujúcej schôdze NR SR. Zriadil dve pracovné skupiny, jedna bude zameraná na dane a odvody, druhá sa bude venovať bankám a finančným inštitúciám. 

V tejto chvíli ešte celkovú výšku nákladov nedokážu vyčísliť, dôraz ale všetci kladú práve na minimalizovanie dopadov krízy. 

Odbory žiadajú zastavenie výroby, vo fabrikách sa premelú tisíce ľudí denne

Odbory žiadajú v dôsledku šírenia koronavírusu zastavanie výroby vo veľkých slovenských fabrikách. "V tejto zhoršujúcej sa situácii vo svete a na Slovensku, očakávame od všetkých kompetentných, že urobia to správne rozhodnutie na ochranu života a zdravia všetkých zamestnancov a rozhodnú o okamžitom prerušení práce v závodoch. Nič nie je dôležitejšie ako zdravie zamestnancov a našich rodín," konštatuje podpredseda Moderných odborov AIOS Peter Mrázik.

Odborový zväz Moderné odbory AIOS, ktorý okrem iného združuje Volkswagen, Jaguar Land Rover, Amazon, Schaeffler, Eissman, Baumax, OBI, Syncreon, či Hanon, vníma podľa zverejnenej tlačovej správy veľmi veľké potencionálne riziko vo výrobných, logistických závodoch a všade tam, kde aktuálne ešte stále prichádza k stretávaniu sa veľkého počtu ľudí v uzavretých priestoroch, navyše s rizikom ich migrácie. Upozorňuje však, že odbory nevedia rozhodnúť o prerušení prác v miestach svojho pôsobenia. "Aj keď by sme si to ako súčasť preventívnych opatrení veľmi želali, Zákonník práce nám to neumožňuje. Opakovane sme však o to žiadali zamestnávateľov už aj v predchádzajúcich dňoch," poukázal Mrázik. Ako dodáva, hodnoty v závodoch totiž nevytvárajú roboty, ale zamestnanci, ktorých ochrana musí byť jednoznačne na prvom mieste.

Volkswagen Slovakia sa pripravuje na prerušenie výroby do odvolania

Rozhodnutie sa týka všetkých troch závodov automobilky na Slovensku, v Bratislave, Martine a Stupave. V nedeľu večer informoval najväčší zamestnávateľ v krajine, spoločnosť Volkswagen Slovakia, že sa pripravuje na prerušenie výroby do odvolania. Rozhodnutie sa týka všetkých troch závodov automobilky na Slovensku, v Bratislave, Martine a Stupave. „Dúfali sme, že doposiaľ zavedené zásadné opatrenia všetkých európskych vlád povedú k zmierneniu následkov rozšíreného koronavírusu a že už v priebehu tohto víkendu príde vzhľadom na okolnosti k primeranému upokojeniu situácie. To sa, žiaľ, nestalo. Požiadať koncern o prerušenie výroby považujeme za aktuálnych okolností za najzodpovednejšie riešenie,“ uviedol predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg.

V pondelok má byť známe, ako budú jednotlivé závody, v prvom rade európske, postupovať, a to s prihliadnutím na individuálnu situáciu v konkrétnej krajine. Fabrika pritom upozornila, že v pondelok bude v prevádzke, nakoľko je to podľa nej nevyhnutné pre správne odstavenie technológií a ukončenie logistických procesov, a to aj s ohľadom na aktuálne objednávky zákazníkov nachádzajúce sa už vo výrobe. "Zdôrazňujeme, že príprava na zastavenie výroby je slobodným rozhodnutím spoločnosti a mrzí nás, že sa v týchto náročných časoch nájdu osoby a inštitúcie, ktoré túto situáciu využívajú vo svoj osobný, respektíve politický prospech," konštatuje automobilka.

O prerušení výroby vo Volkswagen Slovakia informoval po nedeľnom mimoriadnom rokovaní vlády aj premiér Peter Pellegrini. "Je to prvá veľká fabrika, najväčší zamestnávateľ v krajine," skonštatoval predseda vlády. Zároveň dodal, že v pondelok by mal mať minister hospodárstva Peter Žiga konferenčný hovor s predstaviteľmi slovenského priemyslu o aktuálnej situácii. Potvrdil taktiež, že rezorty financií a hospodárstva pracujú na opatreniach, ktoré by mohli zmierniť ekonomické dopady súčasného stavu.

Volkswagen Slovakia je pilierom slovenského exportu, jedným z najväčších súkromných zamestnávateľov a spolu so svojimi zamestnancami aj najväčším prispievateľom do verejných rozpočtov. Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už vyše 4,5 mld. eur. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii electric, ŠKODA CITIGOe iV. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky a podvozky, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

Okrem výrobných hál Volkswagenu na Slovensku už pozastavuje svoju výrobnú halu aj PSA v Trnave, a to s účinnosťou od 19.3. 

Vláda by mala podľa podnikateľov urýchlene prijať ekonomický balíček proti koronavírusu

Reakcia vlády je podľa Združenia podnikateľov Slovenska v porovnaní s inými krajinami príliš pomalá a absolútne neadekvátna. "Legitímnou otázkou je, ako pomôcť prežiť tisíckam malých a stredných firiem, ktoré môže kritická situácia ekonomicky zlikvidovať, ak bude trvať príliš dlho," tvrdí združenie. Poukazuje pritom, že vlády v zahraničí spolu s karanténnymi opatreniami predstavujú aj ekonomické balíčky.

Združenie sa obrátilo na podnikateľskú verejnosť a na základe nej by mal ekonomický balíček proti koronavírusu pomôcť slovenským firmám a živnostníkom "kúpiť si čas" a mal by sa týkať štyroch oblastí. Konkrétne by sa mali prijať opatrenia týkajúce sa zákonných termínov, ako aj opatrenia, ktoré znížia tlak na cash-flow spoločností, ďalej by sa mala posilniť flexibilita a (dočasne) obmedziť preregulované prostredie a vytvoriť podporný mechanizmus využitím skúseností a siete Národných podnikateľských centier, ktoré prevádzkuje Slovak Business Agency.

Ako priblížilo združenie, v rámci zákonných termínov je nutné sa zamerať najmä na daňové priznania k DPH a dani z príjmov. "Viaceré zákonné termíny nie je z objektívnych príčin v tomto čase možné dodržať (OČR alebo domáca karanténa účtovníkov, obmedzovanie stretnutí klientov s ich účtovníkmi)," poukazuje združenie. Opatrenia, ktoré znížia tlak na cash-flow firiem, by sa mali týkať odvodov, platby daní (odpustenie preddavkov na daň v najbližšom období či urýchlenie nadmerných odpočtov DPH) alebo vytvorenia úverových schém, ktoré firmám pomôžu preklenúť aktuálne obdobie.

Ceny energií by mali na Slovensku klesať. Koronavírus spomalil svetovú ekonomiku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy