Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlavný hygienik Mikas o novom kmeni koronavírusu: Táto mutácia môže byť už teoreticky aj na Slovensku
Zdielať na

Hlavný hygienik Mikas o novom kmeni koronavírusu: Táto mutácia môže byť už teoreticky aj na Slovensku

BRATISLAVA / O zmutovanom novom kmeni koronavírusu informoval premiér Boris Johnson len pred pár dňami. Aká je v skutočnosti tá mutácia? Čo znamená, že je o 70% rýchlejšie šíriteľná? Pomôžu nám rúška aj v tomto prípade? Opýtali sme sa hlavného hygienika Jána Mikasa.

 "Táto mutácia môže byť už teoreticky aj na Slovensku," konštatoval na otázku, či už vírus je na Slovensku hlavný hygienik Ján Mikas v relácii TV JOJ Ranné noviny. Na oficiálnu identifikáciu či už sa vírus nachádza na Slovensku bude možné prísť iba pomocou laboratórnej diagnostiky. "Slovenskí vedci momentálne komunikujú akým spôsobom by sme spojili sily, aby sme odhalili túto mutáciu na Slovensku, resp. máme možnosť cez zahraničné laboratória zaslať niektoré vzorky, ktoré by nám otestovali," skonštatoval hlavný hygienik Ján Mikas.

V prípade mutácii, aj tej z Británie, nie sú podľa Mikasa rúška menej účinné, stále treba dodržiavať všetky hygienické odporúčania. "Nepovedal by som, že sú rúška menej účinné, ale ten vírus má vlastnosť takú, že jednoduchšie preniká do hostiteľskej bunky," reagoval na 70% rýchlejšiu šíriteľnosť hlavný hygienik. Či sa môže infikovať novou mutáciou koronavírusu aj osoba, ktorá už prekonala Covid -19 je ešte v procese výskumu. "Celkovo sa predpokladá imúnnosť po vakcíne 3 mesiace," povedal o predbežných odhadoch Ján Mikas. 

Mutácia vírusov je bežná 

Na sociálnej sieti Úradu verejného zdravotníctva uverejnili príspevok, v ktorom vysvetľujú, že každý vírus, ktorý existuje časom mutuje. "Všetky vírusy, vrátane vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa časom menia. Na celom svete boli doteraz identifikované stovky variácií tohto vírusu," uvádza sa v príspevku. "Pri tomto koronavíruse sa hovorí o jednej až dvoch mutáciách mesačne. Netreba však podliehať nejakej panike," odkazuje hlavný hygienik Mikas.
Dobrou správou je, že doterajšie mutácie nemali žiaden alebo len malý vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje. "Zatiaľ sa nepotvrdilo, že by táto mutácia mala nejaké závažné klinické príznaky, ani, že by znižoval účinnosť pripravovaných vakcín," informoval Ján Mikas. Ďalšou otázkou je, či čerstvo schválená vakcína Európskou liekovou agentúrou bude schopná odolať mutáciám. "Zatiaľ nie sú dôkazy o zmenách v závažnosti ochorenia, protilátkovej odpovedi alebo účinnosti vakcíny," uvádza Úrad verejného zdravotníctva na svojom profile. Na prešetrenie novej mutácie z Veľkej Británie vyzýva aj Svetová zdravotnícka organizácia. Spoločnosť BionTech, ktorá vyvinula jednu z prvých vakcín v spolupráci s Pfizerom proti Covid - 19 vyhlásila, že aj proti zmutovanému vírusu dokáže do 6 týždňov vyvinúť novú vakcínu. 
Spoluzakladateľ spoločnosti BioNTech uviedol, že je "vysoko pravdepodobné“, že jej vakcína proti koronavírusu účinkuje proti zmutovanému kmeňu zistenému v Británii, a dodal, že tento variant má deväť mutácií, nie iba jednu, ako je bežné.

Prečo vírusy mutujú? 

Vírusy sa menia, keď cirkulujú, a tieto zmeny môžu viesť k zmenám v charakteristikách vírusu. "Zmutovaný vírus znamená to, že má určitú zmenu v genetickej informácii, v tomto prípade ribonukleová kyselina. Táto zmena má za následok tvorbu trošku odlišného proteínu, ktorý je na povrchu vírusu a táto zmena môže mať vplyv na prenikanie do hostiteľských buniek," informoval v Ranných novinách TV JOJ Ján Mikas. Je kľúčové zastaviť šírenie pri jeho zdroji: udržiavať hygienu rúk, fyzický odstup, používanie rúšok a všetky ďalšie opatrenia.
Čím viac ľudí bude očkovaných, tým viac sa zníži cirkulácia vírusu, a tým sa zníži jeho potenciál pre nové mutácie a varianty.
Pri novom variante vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov, pri ktorých sa používa ako cieľový gén S-gén. Na základe Štandardného postupu pre mikrobiologickú diagnostiku pri suspektnej infekcii vírusom SARS-CoV2 pre laboratóriá klinickej mikrobiológie v Slovenskej republike, by sa v našich laboratóriách mala diagnostika SARS-CoV-2 zameriavať na cieľové gény E-gén a RdRp-gén. V slovenských laboratóriách by preto nemalo dochádzať k zníženej citlivosti diagnostiky a aj nový britský variant vírusu by naše postupy mali odhaliť.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy