Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mladý muž, ktorý váhal, či sa dať zaočkovať, je v nemocnici na kyslíku
Zdielať na

Mladý muž, ktorý váhal, či sa dať zaočkovať, je v nemocnici na kyslíku

BRATISLAVA / Mal som sa dať zaočkovať. Keby som vedel vrátiť čas, vôbec s tým nečakám. To sú slová mladého pacienta, ktorý dnes leží v Univerzitnej nemocnici v Bratislave s ochorením COVID-19. Momentálne je na kyslíku.

"Je to obrovská chyba, že som sa nebol dať očkovať," hovorí Tibor. Má 29 rokov. Nemal pocit, že by sa mal s očkovaním ponáhľať. Dnes leží na covidovom oddelení a aj ostatným odkazuje: ľutujem, že som sa nezaočkoval. "Keby sa dal vrátiť čas, tak okamžite sa očkujem," hovorí Tibor. "Nie som žiadny antivaxer, ale nebral som to tak vážne, lebo som necestoval a mal som veľa roboty. Ale zrovna v jeden pracovný deň sme to všetci dostali a už bolo neskoro."

"Väčšina pacientov ľutuje, že sa nedala zaočkovať," hovorí primárka kliniky infektológie Alena Koščálová. "Posledný pacient mi doslova povedal: Bol som idiot."

Na klinike infektológie na bratislavských kramároch majú dnes 3 pacientov. "Minulý rok sme v tomto období mali iba jedného pacienta," hovorí Alena Koščálová. "Ide o pacientov neočkovaných a dvaja z nich majú menej ako 30 rokov."

Tento pacient si uvedomuje, že v nemocnici byť nemusel. S natočením videa súhlasil aj preto, aby sa ľudia neučili na vlastných chybách, ale možno aj na tej jeho.

"Prvé dni som mal taký ľahší priebeh, ale potom to začalo. Horúčky každodenné,strašná slabosť a na nejaký ôsmy deň, keď už som si meral údaje s oxymetrom a ukazoval 75, tak už som vedel, že je veľmi zle," opisuje svoje ochorenie Tibor. 

Väčšina ľudí, ktorí sa boli v tieto dni zaočkovať, majú úplne iné dôvody, než napríklad lotéria.

"Ja som to nerobil kvôli peniazom, ale kvôli môjmu zdraviu," hovorí jeden z nich a dodáva "lebo v januári som už mal covid a nechcel by som to dostať ešte raz." Ďalší vraví: "Lebo je to jediná cesta, ako sa dostaneme z tejto situácie."

Čerstvo prijatá študentka medicíny hovorí: "Aby som ochránila nielen seba, ale aj pacientov, s ktorými budem pracovať."

Zdravotníci upozorňujú, že zlom nastal potom, čo prevládol oveľa infekčnejší delta variant, pri ktorom už nestačí len striktne dodržiavať opatrenia, aby sme sa nenakazili.

Alena Koščálová vraví: "Situácia sa bude postupne zhoršovať, je to neodvrátiteľné. Výrazný nárast najmä počtu prípadov nastane v septembri.

Pri otázke, kedy najneskôr sa nechať zaočkovať, má primárka jasnú odpoveď: "Dnes. Naozaj, každému, kto ešte váha, odporúčam okamžite ísť sa dať zaočkovať, aby ešte stihol získať ochranu v rámci tejto vlny.

Tibor dodáva: "Keď vidím, čo tu prežívajú doktori, sestričky, ako sa musia o nás starať, tak ak je toto najmenej, čo môžeme spraviť, sa dať zaočkovať, tak by som fakt každému odporučil čo najrýchlejšie to spraviť."

Pred príchodom ďalšej vlny sú informácie o stále nízkom počte zaočkovaných znepokojujúce:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy