Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensku je už účinnejšia vakcína proti covidu. Začne sa ňou očkovať budúci týždeň
Zdielať na

Na Slovensku je už účinnejšia vakcína proti covidu. Začne sa ňou očkovať budúci týždeň

Koronavírus sa opäť vzmáha.

ŽENEVA / Sme v ďalšej vlne Covidu. Dobrou správou ale je, že priebeh ochorenia je ľahší. A to vďaka vyššej imunite populácie. Navyše, nezapĺňajú sa ani nemocnice tak ako kedysi. Od budúceho týždňa už bude možné zaočkovať sa ešte účinnejšou vakcínou, ktorá je upravená aj proti sub-variantom BA-4 a BA-5.

Aktuálne sa očkuje vakcínou proti omikronu, ktorá dobre chráni pred subvariantom BA.1, mnohí ale čakajú, kým sa bude očkovať tou najnovšou vakcínou, ktorá je prispôsobená práve subvariantu, ktorý u nás dominuje.

"Hoci na tom nie sme tak ako pred rokom, je jasné, že pandémia COVID-19 sa ešte neskončila," uviedli šéf WHO pre Európu Hans Kluge a riaditeľka ECDC Andrea Ammonová. "V Európe, žiaľ, opäť pozorujeme stúpajúce (pandemické) ukazovatele, čo naznačuje, že sa začala ďalšia vlna infekcií (covidu)," konštatovali.

Údaje WHO z jednotlivých regiónov sveta ukázali, že v týždni, ktorý sa skončil 2. októbra, zaznamenala nárast počtu prípadov covidu iba Európa, a to o osem percent v porovnaní s predošlým týždňom.
WHO a ECDC poznamenali, že voči koronavírusu v Európe stále nie sú zaočkované milióny ľudí. Vyzvali preto európske krajiny, aby pred očakávaným nárastom prípadov sezónnej chrípky distribuovali vakcíny proti chrípke aj covidu. Apelovali na to, že zraniteľným skupinám ľudí vrátane osôb starších ako 60 rokov, tehotných žien a osôb trpiacich ďalšími ochoreniami by mali byť podané obe vakcíny - proti chrípke aj proti covidu.

Dobrou správou je, že tu máme omikron s ľahším priebehom a súčasne je populácia po očkovaní či prekonaní lepšie imunizovaná. Očkovanie je stále odporúčanou cestou. Celoplošné obmedzenia sa neplánujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy