Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bojoval o životy nakazených a hovorí o ľuďoch, ktorí znášajú Covid-19 horšie. Vyspovedali sme lekára Petra Sabaku
Zdielať na

Bojoval o životy nakazených a hovorí o ľuďoch, ktorí znášajú Covid-19 horšie. Vyspovedali sme lekára Petra Sabaku

BRATISLAVA / Spolu s koronavírusom sa už od začiatku začalo objavovať aj množstvo konšpiračných teórií. Napríklad odkiaľ vírus pochádza, že vlastne vôbec neexistuje, alebo že je len veľkým podvodom tohto storočia. Doktor Peter Sabaka z infektologickej kliniky tvrdí, že Slováci vyhrali zatiaľ len prvú z bitiek vo veľkej vojne a bojovať musia aj proti dezinformáciám.

Ostatných 5 mesiacov mal voľno len málo. V červenej zóne na infekčnom oddelení na bratislavských Kramároch kde pôsobí, videl a ošetroval tie najťažšie prípady Covidu-19. Marec a apríl boli podľa neho najťažšie mesiace. Na oddelení, kde doktor Peter Sabaka pracuje, zomrelo najviac pacientov na Covid-19 na Slovensku. Väčšina z nich boli pacienti z pezinského DSS. Tvrdi, že lekári sú do istej miery naučení zvládať úmrtia, napriek tomu je to ťažké. "Je to o to ťažšie vtedy, keď sa človek pýta samého seba, či urobil všetko, aby daného človeka zachránil. Pri Covide to bolo o to ťažšie, že sme nevedeli poriadne ako týchto ľudí liečiť, a ako sa k tomu postaviť- je to ťažké, ale je to naša práca,"  vyjadril sa Peter Sabaka, infektológ.

Po 5 mesiacoch už vedia aj slovenskí lekári predpovedať, ktorí pacienti môžu mať nábeh na ťažký priebeh ochorenia. "Ľudia čo zomreli, mali vyšší vek. Zomreli, žiaľ, ľudia, ktorí až takí starí neboli," podotkol Sabaka. 

Ochorenia srdca, cukrovka a práve nadváha sa ukazuje ako jedným z najrizikovejších faktorov, ktorý môže priťažiť aj priebehu choroby u mladých ľudí. "Ak je niekto obézny má vyššiu šancu na ťažký priebeh, pritom nemusí byť ani tak starí, vo svete sú tiež známi ľudia, ktorí zomreli a mali pred 30-40, a mali obezitu," upozornil Sabaka. 

Teória hovorí, že ľudia, ktorí majú obezitu a nadváhu majú na svojich bunkách omnoho viac receptorov, na ktoré sa vírus viaže a ich bunky sú preto zraniteľnejsie. "Bolo dokázané, že vírus SARs Cov 2  sa množí aj v bunkách tukového tkaniva, " poznamenal ďalej. 

Lekári a dezinformácie 

Po práci na infektológii ešte vyučuje medikov na lekárskej fakulte, okrem toho sa však snaží aj bežným ľudom vysvetľovať, že koronavírus a ochorenie Covid- 19 nie je vymyslený a vyvracia fámy a hoaxy, ktoré sa po sociálnych sieťach rozširujú. "Ak je o nich niekto naozaj skalopevne presvedčený, tak je prakticky nemožné presvedčiť ho o opaku." Občas úspešne, často neúspešne. Aké to však je, ak natrafí na lekárov, ktorí veria dezinformáciám tiež?

"Veľmi nešťastne, lebo človek má tendenciu veriť lekárovi ako laikovi, a keď ten lekár hovorí niečo čo chcem počuť, lebo každý by chcel počuť, že Covid-19 nie je také vážne ochorenie a každý ho zvládne. Aj ja by som to chcel počuť," dodal Sabaka.

"Práve ľudia, ktorí sú veľmi hĺbavý, môžu urobiť v procesoch chyby, odsledovať informácie, ktoré nie sú pravdivé. Začnú ich akceptovať," ozrejmil Tomáš Kriššák, odborník na informačnú bezpečnosť. Pomôcť môže relatívne nová databáza - disinfovírus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy