Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
K testom na koronavírus sa pridali aj súkromné laboratóriá. Premiér Pellegrini to ale neodporúča
Zdielať na

K testom na koronavírus sa pridali aj súkromné laboratóriá. Premiér Pellegrini to ale neodporúča

BRATISLAVA / Okrem štátnych laboratórií bude testovanie na ochorenie COVID-19 vykonávať aj súkromné, a to za poplatok, ktorý by mal pokrývať len náklady. Navyše, zdravotníckych pracovníkov budú testovať úplne bezplatne. Peter Pellegrini ale vyzýva ľudí, aby si takéto testovanie poriadne zvážili.

Jeden ster z ústnej a jeden z nosovej dutiny. Celé to trvá len niekoľko minút a z auta nevystupujete. "To znamená, že je tam minimálne riziko, že nakazíte buď seba alebo niekoho iného, lebo sa v princípe nepohybujete medzi ľuďmi," priblížil generálny riaditeľ spoločnosti Alpha Medical Peter Lednický. 

Navyše nemusíte čakať, keďže sa prihlasujete online. Následne vám pridelia presný čas, kedy môžete prísť. Výsledky by ste mali poznať najneskôr do 48-hodín. "Príde vám tiež elektronickou cestou priamo na váš účet výsledok," vysvetlil Peter Lednický. Denne stihnú v tomto laboratóriu odobrať vzorky približne 35 ľuďom. No už od budúceho týždňa by sa kapacita mala zvýšiť na 50 ľudí denne.

Testovanie je určené len pre tých, ktorí sa chcú nechať testovať preventívne. To znamená, že nemajú pozitívnu cestovateľskú anamnézu a ani symptómy ochorenia. Je to teda pre tých, ktorí si chcú byť istí, že nie sú prenášačmi vírusu. Zdravotníkov otestujú bezplatne. "Lebo vidíme, aký je problém, keď lekári nie sú otestovaní a potom sa dávajú do karantény celé oddelenia," odôvodnil Lednický. 

Premiér Pellegrini to ale neodporúča 

Napriek tomu, že takáto forma testovania zakázaná nie je, premiér Peter Pellegrini vyzýva ľudí, aby si to dobre rozmysleli. "Ľudia, ak sa dáte otestovať len preto, aby ste boli spokojní sami so sebou, tak ste minuli minimálne jeden set, ktorý možno bude chýbať o pár dní alebo týždňov tomu, koho bude treba extrémne vyšetriť," upozornil. 

Najväčší poskytovateľ laboratórnych vyšetrení na Slovensku sa aj z tohto dôvodu rozhodol samoplatcovské testovanie zatiaľ nevykonávať. "My sme dali jednoznačne záväzok krízovému štábu, že budeme postupovať vyslovene podľa ich usmernení. Naša spoločnosť je so svojimi kapacitami pripravená práve pre toto, pre chorých ľudí," uviedol riaditeľ laboratórií Medirex Jozef Gavlas. 

"Myslím, že my sme boli ochotní pomôcť štátu od samého začiatku. A toto vidíme ako jednu z ciest. Pomôcť, aj keď momentálne si štát vystačí s testovaním sám," poznamenal prevádzkový riaditeľ Alpha Medical Jozef Marčišin. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy