Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
COVID-19 môže byť vo vzduchu a na niektorých povrchoch nebezpečný hodiny, tvrdia vedci
Zdielať na

COVID-19 môže byť vo vzduchu a na niektorých povrchoch nebezpečný hodiny, tvrdia vedci

WASHINGTON / Nový typ koronavírusu COVID-19 môže byť v kvapôčkách vznášajúcich sa vo vzduchu nebezpečný aj niekoľko hodín. Na niektorých typoch povrchu potom môže prežívať aj celé dni. Naznačuje to štúdia vedcov amerického inštitútu NIAID, ktorý je súčasťou Národného ústavu zdravia USA. Zistenia, ktoré sa zatiaľ neobjavili v žiadnej odbornej publikácii, môžu podľa agentúry Reuters poslúžiť ako vodítko pre prevenciu ochorenia COVID-19. Vo svete je týmto typom koronavírusu nakazených už viac ako 198 tisíc ľudí.

Podobne ako ďalšie vírusy, ktoré oslabujú dýchacie cesty, sa aj vírus SARS-CoV-2 šíri prostredníctvom kvapôčok zo slín, nosného sekrétu, ktoré infikovaný vypustí nosom alebo ústami. Zatiaľ nie je úplne jasné, ako dlho môže zostať vírus aktívny mimo tela. Pokusy čínskych vládnych epidemiólogov napríklad ukázali, že po vykašľaní môžu vo vzduchu zostať 30 minút.  

Podľa tímu výskumníkov z NIAID ale kvapôčky uvoľnené pri zakašlaní, či kýchnutí môžu iného človeka nakaziť aj o tri hodiny neskôr. Čo sa týka prežívania na povrchu predmetov, americkí vedci dospeli k podobným záverom ako čínski vedci. Na kartóne vraj tento vírus prežije až 24 hodín, na plastovom či nerezovom povrchu bol "aktívny" vírus zaznamenaný aj po 3 dňoch. Najkratšia bola jeho životnosť na medi, kde pri pokuse, zostal nebezpečný len 4 hodiny. 

Odborníci z NIAID sa pri experimente snažili simulovať nakazeného človeka v domácom alebo nemocničnom prostredí a to, ako by mohol infekciu šíriť kašľom a dotykmi. Ako Reuters uviedol, použili nástroj na dávkovanie aerosolu, ktorý reprodukoval mikroskopické kvapôčky vytvárané pri kašľaní a kýchaní. 

Spravodajský web BBC uviedol, že jediné zakašľanie môže do vzduchu rozptýliť 3000 takýchto kvapôčok. Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb, Svetová zdravotnícka organizácia a ďalšie zdravotnícke inštitúcie preto zdôrazňujú, že dôkladné umývanie rúk a dezinfikovanie často používaných ploch je kľúčové pri snahe obmedziť šírenie choroby COVID- 19. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy