Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislavčania sú sklamaní. Hygiena zavrela viacero stánkov s jedlom v meste, stánkari tomuto kroku nerozumejú
Zdielať na

Bratislavčania sú sklamaní. Hygiena zavrela viacero stánkov s jedlom v meste, stánkari tomuto kroku nerozumejú

BRATISLAVA / Bratislavčania, ktorí si obľúbili možnosť zobrať si rýchlo a bezpečne z takzvaných coffee alebo food truckov jedlo, alebo nápoj na ulici sú sklamaní. Hygiena im ich zavrela, teda viaceré. Asi najviac si to odniesli stánkari na staromestskom trhu na Poľnej ulici, či na trhovisku na žilinskej ulici. Doteraz sa u nich nikto nenakazil a všetko sa dialo na čerstvom vzduchu. Od februára si dokonca mysleli, že majú výnimku. bratislavský regionálny úrad verejného zdravotníctva si ale myslí opak.

Ešte vo štvrtok si ľudia mohli cestou zobrať so sebou nejaké jedlo, alebo kávu na staromestskom trhu v Bratislave. Naposledy. "Musíme to akceptovať, ale snažíme sa ich podporiť, ako sa len dá," hovorí jeden z návštevníkov. 

V piatok ráno síce vyšlo na rozdiel od štvrtka slnko, ale nie pre mladých stánkarov. Prišli zamestnankyne z hygieny, aby im dali podpísať papiere, že musia zavrieť.
Konaniu hygienikov títo malí prevádzkovatelia nerozumejú, hovoria, že všetko dodržujú a to najdôležitejšie, sú na čerstvom vzduchu. "Sme na čerstvom vzduchu. Neviem, či existuje bezpečnejší výdaj jedla," hovorí prevádzkovateľ jedného zo stánkov Boris Šanta. "Naše pojazdné stánky asi nie sú brané ako klasické kaviarne a reštaurácie," dodáva ďalší z nich Richard Kramoliš. 

Ich argumenty a prosby nepomohli. Vyhláška úradu verejného zdravotníctva sa im zdá ale mierne schizofrenická. Na jednej strane tvrdí. "Zákaz sa podľa vyhlášky nevzťahuje na predajne potravín a na prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby," uviedol v stanovisku Úrad verejného zdravotníctva. "Ľudia nám naozaj vidia na prsty, ruky, keď robíme. Keď ma vidia, môžu sa rozhodnúť, či to robím čisto a či si to jedlo zoberú alebo nie," myslí si stánkar Lukáš Pokorný. 

A na druhej strane tvrdí vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, že "ambulantný predaj potravín, pokrmov a nápojov, stánkový predaj nie je podľa §1 vyhlášky ÚVZ SR č.98 povolený, preto je zakázaný," 

V dokumentoch nakoniec našli pravdepodobný dôvod príkazu zatvoriť. K stánkom nemajú prívod studenej a teplej vody minimálne 45 stupňov. Keby sa vám to zdalo nelogické, že museli zavrieť, keď zatiaľ na zdraví nikoho neohrozili a pri pohľade napríklad na najväčšie bratislavské trhovisko, tak aj im. Neprajú iným, aby museli zavrieť, nechápu ale prečo oni áno. "Ľudia si objednajú, odstúpia. Dostanú do piatich minút jedlo a odídu," hovorí stánkar Boris. 

Určite poznáte ten príbeh so psom a palicou, tak nejako to vnímajú trhovníci tu v Bratislave a dodávajú, že sa nevzdávajú a idú bojovať ďalej. "Máme desať dní na odvolanie, čo ideme určite skúsiť," hovorí Lukáš. "Každý deň a týždeň je pre nás dôležitý, tak ideme ďalej," dodáva Richard Kramoliš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy