Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Krajčí podal demisiu. Od dočasného ministra Hegera prezidentka očakáva, že bude od parrnerov požadovť väčšiu podporu a pomoc
Zdielať na

Krajčí podal demisiu. Od dočasného ministra Hegera prezidentka očakáva, že bude od parrnerov požadovť väčšiu podporu a pomoc

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu minsitra zdravotníctva Mareka Krajčího. Zároveň poverila dočasným riadením ministerstva súčasného ministra financií Eduarda Hegera. Prezidentka vo svojom príhovore uviedla, že sa príliš nevie stotožniť s tým, že Krajčího demisia bola interpretovaná ako obeta.

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok prijala demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Dočasným vedením rezortu hlava štátu poverila ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO). Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej besede vo štvrtok 11. marca avizoval, že Krajčího odchod z funkcie bude postupný.

Čaputová sa vo svojom príhovore poďakovala Krajčímu za úsilie a námahu, ktorú vynaložil pri výkone vládnej funkcie. Verí, že Krajčí svoju prácu vykonával s najlepším vedomím a svedomím a jeho rozhodnutia boli vedené dobrými úmyslami. Podotkla, že v niektorých situáciach to nestačí a najmä nie v takých, ktoré sú nielen výzvou pre jedného ministra, ale pre celú vládu a krajinu. Zároveň poukázala, že okrem prevádzkových problémov rezortu mal za úlohu zvládnuť prípravu medicínskeho a epidemiologického plánu boja s pandémiou. "Faktom je, že sa vám vaše viaceré kľúčové odporúčania nepodarilo presadiť a nepodržali vás pri tom členovia vlády, ani vlastní ministri. Situácia sa aj preto kontinuálne zhoršovala,“ povedala.

​Prezidentka si váži ľudský vklad Krajčího a jeho nasadenie pri riadení ministerstva. Dodala však, že vyvodenie politickej zodpovednosti považuje za prirodzenú súčasť mandátu, ktorý získal. Pripomenula, že vyvodzovanie politickej zodpovednosti bolo jednou z veľkých tém pred voľbami a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) očakávania verejnosti na jej vyvodzovanie podporovalo. „O to menej sa viem stotožniť s interpretáciou, kedy je vaša demisia podávaná ako obeta. Je to prirodzený následok situácie, ktorej v pandémii a v celej spoločnosti čelíme,“ konštatovala.

Od nového ministra čaká, že v boji s pandémiou bude od vládnych partnerov dôraznejšie požadovať väčšiu podporu a pomoc, a to vo všetkých smeroch. „Pretože ak by minister zdravotníctva v čase pandémie aj naďalej zostal bezmocný, znamená to, že sme bezmocní všetci. Čo je stav, ktorý je pre občanov Slovenska neprípustný,“ uzavrela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy