Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
NAKA vypočúvala v prípade obvineného šéfa SIS veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára
Zdielať na

NAKA vypočúvala v prípade obvineného šéfa SIS veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra stále zadržiava riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Podľa vyšetrovateľov údajne zobral úplatky v sume desiatok tisíc eur od podnikateľa Zoroslava Kollára, aby ho tajná služba neodpočúvala. Obhajkyňa Pčolinského, bývalá elitná prokurátorka Eva Mišíková, tvrdí, že podľa obsahu obvinenia na stíhanie šéfa SIS nie je dôvod. Pre závažnú situáciu v SIS žiada prezidentka Čaputová premiéra, aby zvolal výbor Bezpečnostnej rady štátu.

Kollár aj Pčolinský sú po včerajšom zásahu polície obvinení z korupcie. O Kollárovi má pritom onedlho rozhodovať Najvyšší súd SR či vyhovie jeho žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, v ktorej je po minuloročnom zatknutí v prípade Víchrica. "Za desiatky rokov praxe som nezažila, aby vyšetrovacie orgány vypočúvali osoby z prostredia SIS bez nutného zbavenia mlčanlivosti," uviedla advokáta Vladimíra Pčolinského Eva Mišíková. 

Mišíková, ktorá vedie obhajobu obvineného šéfa SIS Vladimíra Pčolinského tvrdí, že SIS podala pre toto konanie pred asi tromi týždňami trestné oznámenie. K dnešnému dňu orgány činné v trestnom konaní nepodali prezidentke žiadosť o zbavenie mlčanlivosti obvineného Pčolinského pre obvinenie z brania úplatku. "Prezidentka tak môže urobiť iba na základe žiadosti orgánov činných v trestnom konaní a takúto žiadosť zatiaľ nedostala," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Podľa informácií TV JOJ Mišíková bude namietať aj údajnú skutočnosť, že zbavený mlčanlivosti dodnes nie je ani trestne stíhaný námestník SIS Boris Beňa, stíhaný v korupčnom prípade známom ako Judáš a ktorý vypovedá ako kajúcnik aj na svojho šéfa Pčolinského aj proti Zoroslavovi Kollárovi. Beňa sa po tomto svedectve chce dostať na slobodu. Jeho obhajca nevidí dôvod, prečo by polícia potrebovala na výsluchy stíhaných siskárov zbavenie ich mlčanlivosti. "Páchanie trestnej činnosti nespadá do kompetencie ani príslušníkov SIS ani príslušníkov Policajného zboru," vysvetlil advokát Peter Kubina. 

Podľa Mišíkovej aj samotná služba pre konanie vyšetrovateľov podala trestné oznámenie, čo SIS zatiaľ oficiálne nepotvrdila. K prípadu nezverejňuje informácie ani dozorový prokurátor. "K prebiehajúcim vykonávaným úkonom sa Úrad špeciálnej prokuratúry nebude vyjadrovať," uviedla v stanovisku hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

"Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v súvislosti so zadržaním, obvinením a následným dočasným pozbavením výkonu štátnej služby riaditeľa Slovenskej informačnej služby listom požiadala premiéra Igora Matoviča, aby neodkladne zvolal zasadnutie Výboru Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky pre koordináciu spravodajských služieb," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Členom výboru Bezpečnostnej rady štátu je aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý tvrdí, že prezidentka takto reaguje zbytočne a neskoro. Osud Pčolinského necháva na vyšetrovacie orgány. "Toto vyhlásenie prišlo od pani prezidentky zbytočne, už sa na tom robí. Čo sa týka p. Pčolinského, to je v rukách vyšetrovateľov, nech sa s tým oni vysporiadajú," povedal. 

Obvinenie Pčolinského z údajnej korupcie v súvislosti s úplacaním zo strany Zoroslava Kollára prichádza v čase, keď sa má veľkopodnikateľ Kollár dostať po štyroch mesiacoch z väzby na slobodu a čaká na rozhodnutie NS SR. O braní úplatku svedčí proti dvojici iná dvojica. Trestne stíhaný a kajúcnik polície Boris Beňa a trestne stíhaný a tiež kajúcnik exriaditeľ daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Vypovedajú o 40 tisíckach vyplatených za to, že sa Kollár údajne zbaví utajeného sledovania tajnou službou. Jeho advokát tvrdí, že podnikateľ šéfa SIS nikdy ani len nestretol.

​Trestné konanie vo veci údajného rozsiahleho korumpovania bratislavských sudcov. Spolu s Kollárom je vo Víchrici obvinená aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, krajský sudca Richard Molnár, expodpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová, bývalá sudkyňa Katarína Bartalská a ďalší. 

Šéfa SIS Vladimíra Pčolinského vo štvrtok zadržala NAKA a následne ho vyšetrovateľ obvinil z podplácania. Jeho zadržanie má podľa informácií TV JOJ súvisieť práve so Zoroslavom Kollárom. Mal zamedziť tomu, aby SIS odpočúvala Kollára. 

Táto mocensko-spravodajská hra o ovládnutie Slovenskej informačnej služby (SIS) a tlaku na Sme rodina bude mať svoju dohru. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísal predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský. Reagoval tak na to, že šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, jeho brata, zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 11. marca. Dôvodom sú údajne podozrenia z korupcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy