Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAKA zadržala šéfa SIS Pčolinského. Prezidentka ho dočasne pozbavila služby
Zdielať na

NAKA zadržala šéfa SIS Pčolinského. Prezidentka ho dočasne pozbavila služby

BRATISLAVA / Riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského zadržala polícia. Dôvodom má byť údajný úplatok od veľkopodnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Policajtom ho vraj udal jeho donedávna blízky spolupracovník z tajnej služby. Pčolinského advokátka akékoľvek obvinenia odmieta.

Ako prvý informoval o jeho zadržaní denník N. Informáciu následne televízii JOJ potvrdil jeho brat, poslanec Peter Pčolinský. Podľa našich informácií jeho zadžanie má súvisieť s výpoveďou Borisa Beňu, ktorý bol jeho námestníkom a nedávno ho zadržala polícia v rámci akcie Judáš. Ten vypovedal aj na Vladimír Pčolinského. 

Podľa informácií TV JOJ sa zadržanie Pčolinského má týkať aj zadržania veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára. Pčolinského obvinili z prijímania úplatku. Informáciu o obvinení potvrdila aj jeho advokátka Eva Mišíková. 

Zásahové komando prišlo pre Pčolinského okolo piatej hodiny ráno do bratislavského bytu, v ktorom býva. Pčolinský je obvinený z korupcie a tá sa podľa zistení TV JOJ mala odohrať priamo v prostredí SIS. Pčolinský sa mal podieľať podľa výpovede Borisa Beňu na zmarení odpočúvania Zoroslava Kollára. "Viem vám potvrdiť, že môjmu klientovi bolo vznesené obvinenie. Budeme podávať sťažnosť a to je všetko, čo vám k tomu viem uviesť," uviedol advokát Zoroslava Kollára Martin Berec. Na otázku, či obvinenie súvisí so zadržaním Pčolinského odpovedal: "Áno súvisí." Viac sa Berec vyjadrovať nechcel. 

​Zastupovať ho bude bývalá prokurátorka Eva Mišíková

Vladimíra Pčolinského bude zastupovať bývalá prokurátorka Eva Mišíková. "Pán inžinier Pčolinský si ma zvolil a preto som bola kontaktovaná za účelom vykonávania ďalších úkonov. Budem ho zastupovať. Pokiaľ ide o akékoľvek komentovanie predmetu konania k tomu sa nemôžem vyjadrovať. Samotná obhajoba môjho klienta je vedená argumentmi, ktoré vyplývajú z utajovaných skutočností. Aj ja musím byť do sľubu mlčanlivosti pribratá a to z toho dôvodu, aby nevznikol únik informácií," uviedla pre TV JOJ Eva Mišíková. "Toto v žiadnom prípade z hľadiska obhajoby môjho klienta, s ktorým som už komunikovala, nie je podľa môjho názoru dôvodné," uviedla na margo obvinenia. 

Po výsluchu sa Mišíkova postavila pred novinárov. 

Prezidentka ho dočasne zbavila výkonu služby

​"Prezidentka k dnešnému dňu rozhodla, že Vladimíra Pčolinského dočasne pozbavuje výkonu štátnej služby. Rozhodla sa tak aj preto, lebo skutku, ktorý mu je kladený za vinu sa mal dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Jeho pokračovanie za týchto okolností je neprijateľné," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.  

​Kollár požiadal prezidentku, aby Pčolinského postavila mimo službu

Predseda NR SR Boris Kollár požiadal ráno prezidentku, aby Vladimíra Pčolinského dočasne postavila mimo službu. "Súčasne požiadal prezidentku SR o urýchlené zbavenie mlčanlivosti riaditeľa SIS, aby mohol vypovedať a vyjadriť sa k daným skutočnostiam," uviedlo hnutie vo svojom stanovisku. 

"Polícia a prokuratúra má po 12-tich rokoch vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho úplne rozviazané ruky a koná nezávislo. To sme sľúbili voličom pred voľbami a tak to aj zostane," reaguje hnutie OĽaNO na zadržanie Pčolinského. 

"Zatknutie šéfa SIS-ky je významná záležitosť, to sa nedeje bežne. Je to už nominant tejto vlády, to je obrovský rozdiel oproti doterajším zatknutiam. Rozhádzalo to náš termínovník. Môže dôjsť k odsunutiu alebo že sa to natiahne o jeden alebo dva dni," uviedol Sulík. 

"SIS už mala pred tým pošramotenú povesť, toto k tomu nepridáva. Nemám viac informácií ako tie, ktoré som sa dozvedel z médií. Môžem len povedať, padni komu padni," dodal Sulík. 

​"Riaditeľ informačnej služby je priamym nominantom aj priamym podriadeným predsedu vlády Slovenskej republiky bez ohľadu na to, kto ho do tejto funkcie odporučil. Politickú zodpovednosť za Vladimíra Pčolinského preto nesie Igor Matovič," uviedol Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy