Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slováci menia názor. Stále viac ľudí sa rozhodne pre očkovanie
Zdielať na

Slováci menia názor. Stále viac ľudí sa rozhodne pre očkovanie

SLOVENSKO / Viac ako 9-tisíc pozitívnych odhalili sobotné PCR a antigénové testy. Urobilo sa ich za včera 35-tisíc. Nemocnice sú na tom veľmi zle. 43 ľudí podľahlo najťažšej forme ochorenia covid-19. zdá sa , že so zhoršujúcou sa situáciou sa stále viac ľudí rozhoduje pre očkovanie.

Župa reaguje na zvýšený záujem o vakcíny, v nákupnom centre tento víkend očkovali dva tímy. "Presvedčilo ma to, že je to jedna dávka, lebo ja sa veľmi bojím očkovania," povedala obyvateľka Banskej Bystrice. 

"Máme dva tímy a dennú kapacitu sme mohli navýšiť na 500 vakcín," uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. Minulý víkend museli dokonca očkovanie jednodávkovou vakcínou Jansen ukončiť skôr, lebo naplnili kapacity. V radoch sa aj tento raz čakalo dve hodiny. "Počas soboty 475 dávok a v nedeľu je ten počet porovnateľný," uviedla Štepánková. 

V Nitrianskom vakcinačnom centre za zvýšil záujem aj o prvú dávku vakcíny. Mnohí si vyberajú práve jednodávkovú. V sobotu zaočkovali vyše 900 ľudí z toho prvú dávku dostalo 281 a záujem bol aj dnes. Rady stáli nielen vo vakcinačnom centre ale aj v kultúrnom dome na Kyneku. 

"Pozorujeme enormný nárast tých čo sa chcú dať očkovať," povedal hlavný lekár NSK Ľubomír Ševčík. Napríklad 74 ročná pani Oľga už Covid prekonala a preto s očkovaním neváhala. "Bolo to hrozné už som sa aj pomaly lúčila so svojimi príbuznými," uviedla pani Oľga. 

Okres Nitra sa snaží získať takzvaného žolíka, aby nespadol v Covid automate do čiernej. Tento týždeň stačilo, aby prišlo na prvú dávku 49 ľudí nad 50 rokov. "Ja si myslím, že sa nám to tento týždeň podarilo a v pondelok získame žolíka oficiálne," komentoval situáciu primátor mesta Nitra Marek Hattas. 

Veľkokapacitné očkovacie centrum v Humennom bolo tri mesiace pre nezáujem zatvorené. Dnes ľudia stoja vonku v radoch. "Záujem je citeľný, doteraz sme zaočkovali 400 ľudí. Popri tom berieme aj ľudí, ktorí nie sú zaregistrovaní," povedal Marcel Novák, oddelenie Krízového riadenia PSK. 

Dve tretiny ľudí zaočkovali treťou dávkou, zvyšní boli očkovaní prvýkrát. No viacerí z nich tvrdia, že sa prišli dať zaočkovať iba preto, aby nemali problémy v práci.

Veľký očkovací víkend prebiehal aj v Bratislave. Napríklad v Auparku, sa tvorili dlhočizné rady včera ako aj dnes.

Vakcinácia tu prebieha každý deň od 11:00 do 18:00 bez registrácie. Pre registrovaných bolo otvorené očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne v piatok a v sobotu a opäť bude zajtra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy