Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako (ne)fungujú podniky v čiernych okresoch
Zdielať na

Ako (ne)fungujú podniky v čiernych okresoch

BRATISLAVA / Podľa platného covid automatu majú byť prevádzky v čiernych okresoch zatvorené. Presnejšie povedané, stravu môžu vydávať jedine cez okienko. Na vlastné oči sme sa dnes presvedčili, že toto opatrenie niektoré prevádzky nedodržiavajú. Prezidentkou podpísaný zákon pritom sprísňuje sankcie natoľko, že v podstate riskujú, že ich zatvoria.

"Chceme pomôcť aj ekonomike, a preto keď vidíme, že očkovaní nie sú ani zďaleka takými šíriteľmi ako neočkovaní, tak je možné aby mali prístup k prevádzkam aj v čiernych okresoch." - Táto veta z úst premiéra Eduarda Hegera minulý týždeň potešila mnohých. Zasadla vláda, rokovali odborníci aj parlament. Výsledkom bol balík zákonov, ktorý primárne posilňuje právomoci hygienikov. Popri tom sa verejne spomínali otvorené prevádzky pre očkovaných v čiernych okresoch.

Po celom Slovensku sa začali pripravovať na otvorenie pre očkovaných. Upratovali, dezinfikovali. Lenže zatiaľ to boli len slová. Dnes platí aktuálny covid automat, a tak v čiernych okresoch naďalej platí, že prevádzky môžu vydávať stravu len cez okienko. 

Mnohé reštaurácie vo Vysokých Tatrách v týchto dňoch už iba svietia a kúria, no pustiť si hosti na čierno je pre nich absolútne neprípustné.

Zvolen je od dnešného dňa v čiernej farbe, aj napriek tomu sme našli niekoľko podnikov, ktoré púšťali zákazníkov dovnútra.

"Prevádzka má byť zavretá, ale už sú schválené opatrenia, že môžu očkovaní chodiť. Shopping je otvorený a my máme byť zatvorení? v podstate tomu nerozumiem a asi nie som jediný," hovorí majiteľ reštaurácie Erik Volko.

Vysvetlili si to po svojom a otvorili v dobrej viere, že neporušujú nariadenia. Rozprávali sme sa s viacerými majiteľmi prevádzok. Hoci nechceli hovoriť na kameru, mimo nej nám povedali, že vyjadrenia politikov o nariadeniach považujú za nezrozumiteľné.

"Je to už veľa aj na koňa," zhrnul to Erik Volko.

Schválená novela totiž hovorí, že hygienik môže na 30 dní prevádzku zatvoriť. Pri opakovanom porušení pravidiel môže navrhnúť odobratie licencie. A nie len to.

"Regionálny úrad je oprávnený požiadať políciu o súčinnosť pri uzatváraní prevádzky," vysvetľuje hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková.

Ministerstvo zdravotníctva teda hovorí, že prevádzky v čiernych okresoch, ktoré sú otvorené hoci len pre očkovaných, by mali okamžite zatvoriť a počkať si na vyhlášku úradu verejného zdravotníctva. Kedy to ale reálne bude, zatiaľ nevedno.

Okresy, v ktorých sa nezaočkoval dostatočný počet ľudí, boli zaradené do čiernej farby:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy