Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko sa pripravuje na tretiu pandemickú jeseň, nakúpilo 25-tisíc balení liekov na koronavírus
Zdielať na

Slovensko sa pripravuje na tretiu pandemickú jeseň, nakúpilo 25-tisíc balení liekov na koronavírus

BRATISLAVA / Vláda sa pripravuje už na tretiu pandemickú jeseň. Slovensko preto zakúpilo 25-tisíc balení lieku Paxlovid na liečbu covidu. Podľa odborníkov ide o mimoriadne účinný liek. Treba ho ale predpísať včas. U nás by mal byť už do desiatich dní. Aktuálne ho užíva aj americký prezident Joe Biden, ktorý mal pozitívny test na koronavírus.

"Som dvakrát očkovaný, mám dve posilňujúce dávky. Mám iba mierne príznaky. Veľmi si vážim váš záujem a obavy. Ale cítim sa dobre a stále pracujem. Všetko bude v poriadku," potvrdil prezident USA Joe Biden.

"Včasné užitie Paxlovidu v tomto prípade mu poskytne ešte silnejšiu ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia," uviedla Karine Jean-Pierre, hovorkyňa Bieleho domu.

"Paxlovid bol autorizovaný skôr v USA, čiže skôr by som tam hľadal to riešenie toho problému," vyjadril sa odborník na epidemiológiu, Martin Pavelka

Keď bude liek Paxlovid už u nás, tak na trhu budeme mať dostupné už dve antivirotiká účinné proti ochoreniu Covid-19. Druhým liekom je Lagevrio. Ten máme už dlhšie, len mal výpadok. Oba lieky sa ale používajú hlavne v počiatočnom štádiu choroby.

"Je to rozhodne pozitívny krok vpred, pretože máme lieky, ktoré na začiatku ochorenia vedia ovplyvniť prognózu pacienta a sú mimoriadne účinné," priblížil infektológ Peter Sabaka.

"Tie lieky sú administrované osobám, u ktorých je riziko ťažkého priebehu a obzvlášť riziko smrti je veľmi veľké. Samozrejme, vek je veľmi rizikovým faktorom," uviedol Pavelka. Podľa odborníkov má Paxlovid v klinických štúdiách lepšie výsledky ako druhé antivirotikum na našom trhu. 

"Bránia množeniu vírusu a tým vlastne znižujú množstvo vírusu v tele a významne znižujú riziko ťažkého zápalu pľúc so zlyhaním pľúc," vysvetlil Sabaka.

"Dodatočné riziko zníženia ťažkého priebehu a obzvlášť rizika smrti u lieku Paxlovid v klinických skúškach vychádza desaťnásobne. Čiže si výrazne vylepšujete šancu na prežitie," uviedol Pavelka.

Nákup lacný nebol

"Podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv je celková suma toho nákupu 18,2 miliónov eur. A dostupný by mal byť už začiatkom augusta," priblížila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková.

V praxi bude liek fungovať na predpis. "Tieto lieky budú k dispozícii v lekárňach a môže ich indikovať praktický lekár. A to je vlastne aj optimálne," uviedol Sabaka.

"Pre najlepší výsledok liečba musí byť nasadená do piatich dní od vzniku infekcie," priblížil Pavelka.

"Pretože potom to už nemá význam. Tie lieky sa musia indikovať skoro," dodal Sabaka.

Druhé antivirotikum, liek Lagevrio, má horšiu dostupnosť, ale tiež účinne zabraňuje rozvoju ťažkého priebehu Covid -19. U nás ho už lekári používali v zime. Vláda odklepla aj jeho nákup. "To je v počte 35 tisíc kusov. A to by malo byť dostupné takisto začiatkom augusta," uviedla hovorkyňa Lániková.

U nás sa pri liečbe infikovaných pacientov používa ešte aj Remdesivir. Ten je podľa lekára Sabaku v nemocnici najdostupnejší a nedá sa použiť ambulantne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy