Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
So zotavovaním covid pacientov pomáhajú aj fyzioterapeuti
Zdielať na

So zotavovaním covid pacientov pomáhajú aj fyzioterapeuti

BRATISLAVA / Nepodávajú síce žiadne lieky, avšak pri pacientoch na COVID oddeleniach sú aj oni dennodenne a pomáhajú pacientom cvičením zlepšiť dýchanie a kondíciu. Reč je o fyzioterapeutoch. Hoci sa o nich často nehovorí, aj na pľúcnej klinike Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove sú neoddeliteľou súčasťou tímu. Po týždni sme sa vrátili aj na COVID oddelenie a navštívili sme aj dvoch pacientov, ktorých ste videli minulý týždeň, aj na oddelenie, kde sa pacienti doliečujú.

Aj Marián patrí k pacientom, ktorí počítajú každý jeden deň strávený v nemocnici. "Ani sa nepýtajte, 74. deň," hovorí Marián. Sám tvrdí, že to ide slepačím tempom, ale verí, že aj vďaka  rehabilitácii bude môcť čoskoro objať rodinu. "To je strašné na tej chorobe. Nie je to že, pandémia zachvacuje celý svet, ale že odlúči od najbližších," dodáva Marián. 

Na dvoch pacientoch z červenej zóny je najlepšie vidieť, ako sa dá pokročiť po jedinom týždni. "Dáva mi veľkú silu, je to bojovník," opísal pred týždňom svojho spolubývajúceho na izbe Palo "Keď som sem prišiel, tak som si myslel, že sú to moje posledné chvíle a dnes sa už cítim celkom dobre," opisuje svoj progres. 

Miroslava si na oddelení zapamätajú ako bojovníka, ktorý inšpiroval iných. "To bol môj cieľ. Iniciovať ľudí k tomu, aby sa nevzdávali, aby bojovali a výsledok vidíte tu. Pevná vôľa a odhodlanie zdolať túto chorobu," hovorí Miroslav. Po týždni sa teší z toho, že sa už bez problémov postaví a prejde po izbe, dokonca už pozná dátum, kedy ho pustia domov. Najviac sa podľa svojich slov teší na rodinu, manželku a dcéru. "Od 19. februára som tu fakticky, takže som ich nevidel," dodáva Miroslav. 

Pozitívne myslenie lieči, odkazuje aj tunajšia zdravotná sestra, ktorá sa nakazila od rodinného príslušníka a odrazu sa koncom minulého roka na svojom oddelení ocitla aj ako pacient. "Snažím sa ich pozitívne naladiť, aby to nevzdávali," hovorí Hajnalka Baracz Feketevíziová z Kliniky pneumológie SZU a UNB v Ružinove. "Tí šudia komunikujú s tým domovom, tak im to dodáva veľa síl," hovorí fyzioterapeutka Katarína Kuštárová.

Fyzioterapeuti dochádzajú denne na oddelenie. Za niektorými pacientami aj dvakrát, pretože sa rýchlo vyčerpajú. "Je tam zápal pľúc, niekedy aj obojstranný, čiže oni nemajú s čím dýchať. Učíme ich nadobudnúť správny stereotyp dýchania," povedala Dorota Méryová, vedúca fyzioterapeutka. 

"Ja robím pokroky zo dňa na deň. Sám tomu niekedy nechcem ani uveriť," dodáva pacient Palo. 

"Sú aj takí pacienti, ktorí boli na pľúcnej ventilácii a už sú doma," hovorí Katarína Kruštárová. "V prvom rade, my toho pacienta akonáhle je to možné, musíme mobilizovať. Dostať ich do sedu, stoja chôdze," dodala hlavná fyzioterapeutka. 

Pacientov sa snažia cviky učiť, aby ich mohli na oddelení ale aj neskôr robiť sami. Z vlastnej iniciatívy sa rozhodli svojpomocne a vo voľnom čase vyrobiť letáky a videá, ktoré chcú púšťať pacientom na oddelení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy