Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prípadov na COVID-19 pribúda vo viacerých domovoch sociálnych služieb, za problém označili aj pokyny
Zdielať na

Prípadov na COVID-19 pribúda vo viacerých domovoch sociálnych služieb, za problém označili aj pokyny

MARTIN / PEZINOK / Po prípade z Pezinka sa ozývajú aj ďalšie domovy sociálnych služieb. V tom horšom prípade hlásia pozitívne testovaných zamestnancov či klientov, v tom lepšom oznamujú, že sa u nich robí testovanie na ochorenie COVID -19. V Martine sú dva domovy sociálnych služieb v karanténe. V jednom z nich má ochorenie COVID- 19 78- ročný senior a zamestnankyňa, v druhom pozitívne testovali zamestnankyňu, ktorá bola v práci ešte pred veľkonočnými sviatkami. Viaceré sa však zhodujú v tom, že im chýbajú presné pokyny ako presne postupovať v krízovej situácii. Pričom sprísnené opatrenia v mnohých platia už od začiatku marca.

Covid-19 v zariadeniach DSS

V Dome svätého Martina v piatok urobili výtery 27 klientom a otestovali aj zamestnancov.  A to na rozdiel od Spišského Bystrého, kde najprv hrozilo, že sa 11 zamestnancov a ani tri desiatky klientov tak skoro testovania nedočkajú.

K testom na koronavirus pristúpili potom ako bola na COVID-19 pozitívne testovaná jedna zo zamestnankýň centra, tá bola v práci naposledy 23. marca. V pondelok však museli sanitku privolať k 78- ročnému klientovi.
"Išlo o urosepsu, nemal teplotu, nemal príznaky nekašlaľ," povedala riaditeľka DSS. 

Jeho stav sa ale náhle zhoršil, v nemocnici ho prijali na červenom urgentne s respiračným ťažkosťami kde mu urobili test, výsledok bol na COVID-19 pozitívny. "Pacient má veľa ďalších iných chorôb má vysoký vek, vyžaduje kyslíkovú liečbu," vyjadril sa  Ivan Kocan, zástupca prednostu pneumológie UNM Martina. 

Domov sociálnych služieb je v karantene, aktuálne je v práci len 6 zamestnancov, ak by boli ďalší zamestnanci či klienti pozitívny, mesto je pripravené konať.  "Riaditeľka bude preverovať PNky či sú opodstatnené a preverujeme aj ďalšie stavy z okresu," informoval z Okresného úradu Marcel Maťovčík. 

V karanténe je aj Centrum sociálnych služieb na Ľadovni. Zamestnankyňa, ktorej vyšiel pozitívny test na  COVID-19 bola naposledy v práci 9. apríla. Píznaky ochorenia nemala. "V zahraničí nebola, do práce chodila autom, s nikým kto by mohol byť chorý sa nestretla, maximálne šla na nákup do obchodu," informovala Monika Bátoryová, riaditeľka CSS Martin. 

Od 1. marca sú domovy sociálnych služieb pre verejnosť a návštevy zatvorené, platia prísne hygienické pravidlá. 

Domovy sociálnych služieb sa zhodujú - chýbajú presné pokyny

Aj keď sa vraví, že najzraniteľnejšou kategóriou pri ochorení COVID-19 sú predovšetkým seniori, pre domovy sociálnych služieb je veľkým problémom aj to, ak ostanú v karanténe len s určitým počtom zamestnancov, ktorých až do otestovania nemá kto vystriedať. 

Na bráne centra sociálnych služieb v Spišskom Bystrom pribudlo oznámenie, vo štvrtok podvečer odviezli odtialto ďalších dvoch klientov. "Jeden z nich mal zvýšenú teplotu a druhý skôr také gastrointestinálne potiaže. Sú umiestnení na covidovom oddelení," informovala regionálna hygienička Mária Pompová. "Momentálne sú hospitalizovaní a čakáme na výsledky," vyjadril sa hovorkyňa Popradskej nemocnice Sylvia Galajda. 

Prvým pozitívne testovaným v tomto zariadení bol takmer 100-ročný dôchodca, ten bojuje o život v prešovskej nemocnici. Zariadenie je v karanténe, spolu s klienatmi tam zostali aj ich opatrovatelia. 

V karanténe sa ocitli aj dve zariadenia sociálnych služieb v Martine, keďže boli pozitívne testované ich zamestnankyne. Zatiaľ čo v prvom sú klienti bez príznakov, v druhom už jedného seniora odviezli do nemocnice.


To, že sa na testovanie klientov i zamestnancov takýchto zariadení príliš dlho čaká sa ozýva z viacerých strán. No v Bratislave po štvrtku dokonca hovoria, že systém nefunguje. Po tom, čo odborná lekárka odporúčala pri staršej pani ster sa roztočil nepochopiteľný kolotoč, ktorý začal na regionálnom úrade verejného zdravotníctva. 

Primátora Bratislavy však spomínaný prípad donútil konať, pacientov i zamestnancov v domovoch sociálnych služieb budú testovať vo vlastnej réžii. Zaškolili personál, vytvorili karanténne miesta a k dispozícii majú 1500 testov. "Najväčší chaos a rozporu plné informácie prichádzajú zo stany vlády ohľadom testovania. Hoci vláda zatiaľ nevidí dôvod testovania týchto zamestnancov, my sme sa tak rozhodli a máme premyslené cielené testovanie," vyjadril sa primátor Matúš Vallo. Bratislava však neostáva jediná.

V prievidzkých centrách pre seniorov začali testovať klientov aj zamestnancov. "V zariadení sme mali podozrenie na Covid u jedného zo zamestnancov," vyjadril sa riaditeľka RÚVZ Bojnice Zuzana Tornócziová.  V zariadení žije 250 klientov o ktorých sa stará 140 ľudí. V prvej fáze otestovali tých, ktorí prišli s podozrivým zamestnancom do styku. "Klienti sú tu v bezpečí, nákazu sem môžu priniesť zamestnanci," poznamenal riaditeľ zariadenia pre seniorov Prievidza, Richard Fodor. 

V hlavnom meste Slovenska dokonca v prípade zamestnancov uvažujú o zavedení 7-dňového pracovného týáždňa pre jednu zmenu.

Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy