Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V žehrianskej osade potvrdili komunitné šírenie koronavírusu. Policajtov a vojakov čaká veľká výzva
Zdielať na

V žehrianskej osade potvrdili komunitné šírenie koronavírusu. Policajtov a vojakov čaká veľká výzva

ŽEHRA / Spišské osady sú v karanténe už vyše týždňa. Vo štvrtok v žehrianskej osade potvrdili komunitné šírenie nákazy COVID-19. Celkovo tam majú nakazených 51 obyvateľov. Ide o najväčšie epicentrum na Spiši. Teraz čaká policajtov aj vojakov skutočná výzva, v osadách začali rozdávať sociálne dávky stovkám obyvateľov.

Komunitné šírenie nákazy sa ukazuje ako veľký problém na Spiši. Najhoršia situácia je v žehrianskej osade. No nevyličujú sa ani iné lokality

"Zatiaľ, ako bolo komunikované, sú to osady Žehra, Bystrany a samozrejme tu Krompachy. Momentálne nemám informáciu, žeby sa to týkalo toto komunitné šírenie nejakých ďalších osád," informuje minister vnútra Roman Mikulec. 

Ministrové slová o Bystranoch sa dotkli tamojšieho starostu. Ten zatiaľ nevie o tom, že by sa v jeho obci nákaza šírila. "Rozšírenie nie. Neviem, v pondelok bolo testovanie, do dnešného dňa nevieme výsledky," uviedol starosta obce František Žiga. 

Podľa ministra by mala polícia vážny problém udržať situáciu, v prípade, ak by nákaza postihla každú osadu na Slovensku. Mali by vážny personálny problém. "Nebude v našich silách, pokiaľ by tá situácia, ale to sa bavme zatiaľ hypoteticky, týkala sa všetkých osád, ktoré na Slovensku máme. Tak samozrejme budeme to potom riešiť nejako ináč," dodal Mikulec. 

Z disciplíny a pokoja, ktoré vládnu pri vyplácaní sociálnych dávok, je prekvapená aj samotná primátorka mesta. Dúfa, že to už bude takto navždy. Poberatelia dávok čakali poslušne v rade. Dodržiavali dvojmetrové rozostupy, načo dohliadali aj príslušníci Miestnej občianskej poriadkovej služby. Pre dávky si chodili do improvizovanej pobočky, ktorú pošta zriadila v unimobunke na hranici karantény.

Pozrite si reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy