Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zamestnankyňa DSS v Pezinku pre TV JOJ: To sa nedá psychicky vydržať
Zdielať na

Zamestnankyňa DSS v Pezinku pre TV JOJ: To sa nedá psychicky vydržať

BRATISLAVA / Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba požiadal riaditeľku Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov (DSS ) Pezinok o okamžité skončenie vo funkcii. Uviedol to na dnešnom tlačovom brífingu. Dôvodom podľa Drobu bolo, že sa objavili nové skutočnosti, ktoré neumožňujú jej ďalšie zotrvanie vo funkcii, bližšie ich však nechcel špecifikovať. Zamestnankyňa DSS v Pezinku pre TV JOJ opísala podmienky, v akých žijú a pracujú.

"Do DSS nastúpi krízová manažérka, ktorá prevezme jej úlohu. Po ukončení karantény prebehne kontrola, ktorá preverí, či bolo poskytovanie sociálnych služieb v DSS v súlade so zákonom," vysvetlil predseda BSK a dodal, že kraj chce dať otestovať klientov a zamestnancov všetkých DSS v pôsobnosti BSK, čo predstavuje 14 zariadení a zhruba 2000 osôb.

Spoveď zamestnankyne 

Zamestnankyňa Domova sociálnych služieb v Pezinku, ktorá je momentálne zavretá v zariadení spolu s kolegami, pre TV JOJ prehovorila o podmienkach, za akých pracujú. Jej identitu TV JOJ nezverejňuje a na jej žiadosť jej aj upravila hlas. "My tu pracujeme, sme ubytovaní po izbách, kde predtým bývali klienti, kde boli rehabilitácie. Ktorá miestnosť bola voľná, tam nás riaditeľka ubytovala.Tým, že neboli postele, tak zohnala nám matrace. Niektoré dievčatá spia po zemi," opisuje zamestnankyňa DDS Pezinok. 

"Bývame s mojou negatívnou kolegyňou na chodbe s pozitívnymi klientmi. My sa staráme o pozitívnych klientov, nechápem prečo. Aké opatrenia sa robia, aby sa predchádzalo šíreniu koronavírusu? Ešte donedávna sme nemali ani ochranné prostriedky," pokračuje s tým, že obleky im boli dodané len pred štyrmi dňami a nikto ich nezaškolil, akým spôsobom si ich majú vyzliekať a ďalej používať. "Jedna pacientka na izbe je negatívna, druhá je pozitívna. Neoddelili ich. Na čo čakali? Kým sa im o dva dni nakazí susedka?" pýta sa už zúfalá zamestnankyňa. 

"Od soboty každý deň voláme záchranku, čo ich odvážajú do nemocnice. To sa nedá psychicky vydržať," dodala. 

Vypočujte si celý rozhovor: 

​Rozhodnutie krízového štábu

Krízový štáb BSK sa na zasadnutí zaoberal strategickým plánom na najbližšie obdobie v zariadení DSS Pezinok. Prvým bodom bolo personálne zabezpečenie fungovania zariadenia. "Vzhľadom na to, že v zariadení sa nachádzajú klienti s pozitívnymi testami, ide o rizikovú prácu, navyše objekt je od soboty v izolácii," uviedla riaditeľka úradu BSK Patrícia Mešťan a dodala, že BSK oslovil viaceré inštitúcie s prosbou o pomoc s personálnym zabezpečením a zároveň zvýšil motiváciu zamestnancov finančným ohodnotením. "Zamestnanci s pozitívnymi testami sú v domácej karanténe, o klientov sa starajú len zamestnanci s negatívnymi testami," doplnila riaditeľka.

Ďalším aktuálnym opatrením BSK je zriadenie karanténneho centra Covid-19 na Hrnčiarskej ulici v Pezinku. "Budú sa v ňom nachádzať iba klienti BSK, ktorým vyšli testy na koronavírus pozitívne. Fyzicky teda oddelíme klientov s pozitívnym a negatívnym nálezom koronavírusu," vysvetlila Mešťan a dodala, že negatívne testovaných klientov presunú do iného DSS v rámci kraja. Posledným opatrením BSK je kompletná dezinfekcia priestorov, v ktorých vznikne karanténne centrum Covid-19. "Všetky tieto opatrenia budeme realizovať v najbližších dňoch, niektoré aj hodinách," uzavrela riaditeľka úradu.

K dnešnému dňu je v DSS Pezinok pozitívne testovaných 55 klientov, 32 je negatívnych a ďalších šesť čaká na výsledky, 25 klientov bolo hospitalizovaných v nemocnici, traja zomreli v týchto dňoch, jeden dávnejšie. Zo zamestnancov DSS Pezinok bolo pozitívne testovaných deväť osôb.

Primátor mesta Pezinok informoval o nových opatreniach mesta

  • Testovanie na koronavírus bude možné na  Bratislavských Kramároch pre všetkých, ktorí  boli v kontakte s DSS Pezinok. Tento test je zadarmo. "Chcel  by som apelovať aby sa nezneužívali tieto možnosti." dodal Hianik.

  • Mobilná jednotka poslúži pre ľudí, ktorí nemôžu vyjsť z domu.

  • Rokuje sa o  stacionárnej jednotke, ktorá by mohla chodiť aj  po sídliskách. 

Mesto dnes obdržalo 40 špeciálnych masiek, ktorých prebieha certifikácia a získali ich mestskí policajti. Niekoľko desiatok dezinfekčných gelov poputovalo do zariadenia DSS. Taktiež budú pomáhať psychológovia, ktorých čísla čoskoro zverejnia.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy