Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronavírus: Prví pacienti z Kostolišťa sa majú doma dobre, vírusu sa ale úplne nezbavili
Zdielať na

Koronavírus: Prví pacienti z Kostolišťa sa majú doma dobre, vírusu sa ale úplne nezbavili

BRATISLAVA / Na Slovensku každým dňom stúpa počet ľudí infikovaných koronavírusom. V utorok premiér Matovič oznámil, že za pondelok pribudlo 47 nových prípadov. Slovensko však má aj prvých vyliečených pacientov.

Vyliečení pacienti sa po domácej karanténe podrobili opakovanému testovaniu na koronavírus. Vďaka negatívnym výsledkom si od teraz môžu pokojne hovoriť, že sú uzdravení. "Na Slovensku evidujeme k dnešnému dňu 13 vyliečených pacientov z ochorenia Covid 19. Deviaty vyliečený je muž z okresu Trnava, ktorý bol v domácej karanténe. Ďalší štyria pribudli z Prešovského kraja," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Dobre sa majú aj prví slovenskí pacienti z Kostolišťa na Záhorí, u ktorých vyšetrenia potvrdili koronavírus. Napriek tomu, že od ich prvotných vyšetrení ubehol takmer mesiac, stále sa vírusu nezbavili úplne. "Pacient 0 a pacient 1 sa aktuálne nachádzajú v domácej karanténe, zdravotne sú v poriadku a majú sa dobre. Opakované testovanie však u týchto pacientov nepreukázalo dvakrát negatívny výsledok a preto aj naďalej zostávajú v domácej karanténe. Opakované testovanie je plánované v najbližších dňoch," vyjadrila sa hovorkyňa UNB Eva Kliská. 

Tieto pozitívne správy však v zápätí dopĺňajú informácie o novo infikovaných pacientoch. "Včera bolo dokopy testovaných 1448 ľudí. Z toho s pozitívnym výsledkom 47 ľudí," povedal na tlačovej konferencií premiér Igor Matovič. 

Ide najmä o Slovákov, ktorí pricestovali zo zahraničia a pozitívne ich testovali v nútenej karanténe.
Ďalšími sú pacienti z rôznych kútov Slovenska od Skalice, Malaciek, cez Šaľu, Dunajskú Stredu, Martin či Vranov nad Topľou. Ide o 27 mužov a 20 žien. Najmladším z tejto skupiny novoinfikovaných pacientov je 10-ročné dievča. Najstaršími sú dvaja 77-roční seniori.

Podľa posledných oficiálnych informácií na Slovensku nepribudol žiaden prípad úmrtia v dôsledku pandemickej vírusovej choroby. Vážnych prípadov je však niekoľko.

"V Slovenských nemocniciach je podľa údajov NCZI na pľúcnej ventilácii momentálne 6 pacientov. Na JIS sú traja," informovala ďalej hovorkyňa rezortu zdravotníctva Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy