Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič čelí kritike. Kompetenciu na otváranie škôl nemá on, ale minister školstva
Zdielať na

Matovič čelí kritike. Kompetenciu na otváranie škôl nemá on, ale minister školstva

BRATISLAVA / Premiér čelí kritike potom, čo sa rozhodol zobrať problematiku otvorenia škôl do vlastných rúk a oznámil pilotné testovanie niekoľkých škôl, vrátane školy, ktorú navštevujú jeho deti. V pondelok sa majú otvoriť. Kompetenciu obnoviť vyučovanie totiž nemá premiér, ale len minister školstva. Kritika smeruje aj k tomu, že problém sa má riešiť pre všetky deti a školy, a nielen pre vybrané.

Igor Matovič chce otvárať školy, ale 13. novembra pri tom ešte tvrdil, že to neprichádza do úvahy. "Môžeme snívať o tom, že dáme deti do škôl, otvoríme reštaurácie, ale ja sa pýtam na zodpovednosť. Kto bude kopať tie hroby?” pýtal sa 13. novembra Matovič. Otvoriť školy za situácie, kedy pribúda dvetisíc prípadov denne, je podľa neho „cesta do pekla," dodal Matovič.

​Dnes otvárať školy chce. "Ja nemienim čítať denne štyri sms od mojich dvoch dcér, kedy konečne pôjdu do školy, čiže áno, jedna z tých škôl bude aj súkromná škola, kde chodia moje dcéry," hovorí Matovič. Plány ministra školstva boli zamietnuté Ústredným krízovým štábom, premiér svoj konkrétny postup ale krízovému štábu nepredniesol, a oznámil ho novinárom ako hotovú vec. "Rozhodol som sa to zobrať do vlastných rúk," povedal Matovič. 

Pritom kompetenciu obnoviť vyučovací proces má len minister školstva, ten dnes ale povedal, že to urobí. "To vyriešime hlavne k spokojnosti všetkých detí," hovorí Gröhling. Či niekto takýmto spôsobom schválil testovanie na školách, ako podmienku otvorenia škôl, nám nikto nepotvrdil. Premiér v statuse používa slovo my, kto je to my ale nehovorí.

DETI PATRIA DO SKÔL ... nehľadajme výhovorky a poďme im pomôcť, prosím Patria deti do škôl? Patria. Preto som pred...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Štvrtok 3. decembra 2020

Realizácia pilotného testovania na školách, bude plne v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky. Žiadna vyhláška nateraz vydaná nebola.
"Nenapadá ma, že by som vedel nájsť právny predpis, ktorý by umožňoval predsedovi vlády rozhodnúť, že tieto školy otvorí a tieto neotvorí," telefonuje advokát MUDr. JUDr. Peter Kováč, PhD. "Ja som na internete čítala veľmi dobrý vtip, že stretnú sa Igor Matovič a Ivan Bella a Igor Matovič je najlepší kozmonaut, takto nejako to vnímam," hovorí poslankyňa NR SR za SaS Jana Bittó Cigániková. 

Pobúrenie vyvolala informácia o údajnom telefonáte, v ktorom sa premiér pýtal ministra školstva, či si všimol, že školy sú stále zatvorené. "Tam mu premiér oznámil, že či si všimol, že otvoril divadlá, kiná atď a že, či si všimol, že školy tam nie sú. Ak chce, aby tam školy boli, tak sa má porozprávať so Sulíkom, teda aby sa ospravedlnil," hovorí Cigániková. 

Na podnet Veroniky Remišovej rokovala o otváraní škôl mimoriadna koaličná rada. "Deti nemôžu byť rukojemníci, a páni nech si to medzi sebou vysvetlia. Nech si sadne Sulík, Matovič, Gröhling a ktokoľvek, kto tam potrebuje byť a nech si to vysvetlia," hovorí Juraj Šeliga (ZA  ĽUDÍ). 

Medzitým už niektoré školy pripravujú testovanie. Aj v Starej Ľubovni chcú, aby deti už od pondelka sedeli v školských laviciach a preto sú ochotní zapojiť sa do pilotného testovania. V Starej Ľubovni by išlo o tri základné mestské školy .Tu nemajú problém s testovacím personálom, ani s miestom, kde by sa tak stalo. Chýba im oficiálne rozhodnutie. "Pokyn k otvoreniu škôl nevie dať žiadny primátor ani starosta, vie dať len minister školstva," informuje primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Testovať by sa malo na jednom mieste v sobotu aj v nedeľu. Všetky tri mestské školy si urobili aj svoj vlastný prieskum medzi rodičmi. "Na jednej bol 70 percentný záujem, na druhej 50 percentný a tretia základná škola bola 35 percentná účasť na dobrovoľnom testovaní," informuje Tomko. 

​Minister Gröhling svoj návrh predostrie zajtra pandemickej komisii. Pokiaľ ide o dobehnutie učiva, uvažuje sa o vypustení polročných alebo jarných prázdnin, letné prázdniny sa skrátia len v prípade širokej dohody. "Ak by sme uznali, na základe komunikácie s ostatnými organizáciami, či už školskými alebo profesnými, že by sme mali zasiahnuť aj do letných prázdnin, tak to bude maximálne jeden týždeň, ktorý by bol na začiatku a jeden týždeň, ktorý by bol konci," dodal  Gröhling. 

Najčítanejšie správy