Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pracovníci RÚVZ sú pod paľbou telefonátov vystrašených ľudí
Zdielať na

Pracovníci RÚVZ sú pod paľbou telefonátov vystrašených ľudí

POPRAD / Regionálne úrady verejného zdravotníctva sú v týchto dňoch pod neustálou paľbou telefonátov vystrašených ľudí. Riešia aj otázky iných zložiek, s ktorými zamestnanci riešia epidémiu.

Traja lekári zo súkromných ambulancií v Poprade sú negatívni. No piati  lekári  z nemocnice a vrchná sestra, ktorých spomína anonym v maili odišli do karantény ešte pred  trinástym marcom. V ten deň začala platiť  povinná karanténa  pre  všetkých,  ktorí sa vrátili zo zahraničia. Keby  nastúpili do práce po  tomto dátume alebo v ten deň, porušili by nariadenie. "Tie osoby, by museli ísť do karantény vrátane ich rodinných príslušníkov, takže  tí,  ktorí tú hranicu prekročili skôr, nemuseli ísť  do  tejto povinnej karantény." povedala hlavná epidemiologička regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Pompová. 

Karanténa pred trinástym marcom tak bola na dobrovolnej báze. Lekári z nemocnice tak nič oficiálne neporušili. Ale mnohí, to v komentároch na sociálnych sieťach považujú za zlyhanie. Či sa dali  testovať je otázne. Hygienici zatiaľ nedostali podnet. Napriek tomu, majú podaní viac než dosť. Od vypuknutia pandémie, tiež prežívajú mimoriadne náročné  obdobie.  "Všetci  zamestnanci pochopili situáciu  zomkli sme sa,  najexponovanejšie oddelenie je určite epidemiológia, kde  tie  prvé týždne sme mali tristo telefónov denne."  opísala situáciu hlavná hygienička RÚVZ Poprad Mária Michalovičová. Najčastejšie sa ľudia obracajú s otázkami povinnej karantény a ako pracovať s rodinnými príslušníkmi.

​Dve call centrá nestačili vybavovať nápor volajúcich.  Hygienici tak spojili sily a  navzájom si začali pomáhať. Cez víkendy tak vybavovali telefonáty  aj z domu. "Zároveň, regionálny hygienik, epidemiológ a zástupca majú 24 hodín telefón zapnutý a poskytujú informácie v prípade potreby." dodala.

Aj oni sú nepretržite v kontakte s rôznymi zložkami, zbierajú informácie o pravdepodobne nakazených, pátrajú po ich príbuzných, volajú im  a usmerňujú ich v tom čo  majú robiť. V obci Poprad, Kežmarok a  Levoča už  majú po dva  prípady pozitívnych.  Kľúčovú úlohu preto zohrávajú najmä infektológovia. RÚVZ odporúča, ktorých pacientov a ktoré vzorky  a lekári infektológie následne kontaktujú týchto ľudí. Hygienici sú nie raz aj psychológovia. Volajú im častokrát vystrašení a panikária. Preto im musia poskytovať poradenstvo.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva na celom Slovensku sa riadia pokynami hlavného hygienika, ktorý rýchlo reaguje. Aj vďaka tomu sa darí spomaliť šírenie nákazy. Hygienikov teší najviac zodpovedné správanie Slovákov, ktorých je už  väčšina.

Pozitívny prípad pribudol aj na onkológií. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy