Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlament preložil hlasovanie o predĺžení núdzového stavu. Schôdza bude pokračovať vo štvrtok
Zdielať na

Parlament preložil hlasovanie o predĺžení núdzového stavu. Schôdza bude pokračovať vo štvrtok

SLOVENSKO / Mimoriadna schôdza parlamentu zatiaľ priniesla len zmeny pre pokuty za diaľničné známky. Hoci rokovanie malo byť hlavne o odobrení predĺženia núdzového stavu. Táto debata sa napokon začala tesne pred piatou hodinou popoludní. Pokračovať bude aj v stredu. Rokovanie sa však nieslo v smutnom duchu. Miesto dlhoročného poslanca Ľubomíra Petráka zostalo prázdne.

Do rozpravy je písomne prihlásených desať poslancov, po nej ešte dostanú možnosť prihlásiť sa ústne. Schôdza bude pokračovať vo štvrtok 25. februára o 10:00. Zákonodarcovia sa na tom dohodli na poslaneckom grémiu. Vláda na svojom rokovaní začiatkom februára rozhodla o tom, že núdzový stav sa 8. februára predĺži o ďalších 40 dní. Kabinetu však podľa nedávno schválenej legislatívy tento krok musia ešte potvrdiť členovia zákonodarného zboru, a to do 20 dní od jeho predĺženia.

Kolíková hovorí, že ak nebudeme mať núdzový stav, necháme ľudí napospas osudu

Na rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíkova (Za ľudí). Dodala, že bez núdzového stavu by vláda stratila mandát k tomu, aby mohla zavádzať opatrenia, ktoré považuje za dôležité na boj s pandémiou koronavírusu. Kabinet ministrov dnes schválil návrh, v ktorom rezort spravodlivosti charakterizuje a dopĺňa dôvody, prečo vláda žiada Národnú radu SR o opakované schválenie predĺženia núdzového stavu.

"S ohľadom na to, že samotný núdzový stav znamená naozaj vážny zásah do základných práv a slobôd, sme sa jednoducho bližšie zaoberali aj pripomienkami poslancov, s ktorými som sa aj ja, ako predkladateľka tohto návrhu, rozprávala,“ uviedla Kolíková. 

Materiál schválený vládou obsahuje právnu argumentáciu k tomu, prečo je potrebné mať v súčasnej situácii núdzový stav. Nachádzajú sa v ňom aj štatistické dáta napríklad o tom, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vďaka núdzovému stavu určilo 950 subjektov hospodárskej mobilizácie, ktorých úlohou je zabezpečiť okrem iného trvalú starostlivosť o 45-tisíc klientov sociálnych služieb.

Ministerstvo práce tiež zabezpečilo, aby 40-tisíc zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb zostalo pri prijímateľoch zariadení sociálnych služieb a nemohlo požiadať o výpovede. Ďalej aj to, aby 4 100 zdravotníkov, ktorí dnes pracujú v zariadeniach sociálnych služieb, nebolo presunutých do iných zdravotníckych zariadení.

Ministerstvo spravodlivosti tiež uvádza, že takzvaný lockdown podľa dát dostupných od spoločnosti Apple od pondelka 8. februára 2021 významne ďalej neznížil mobilitu obyvateľstva. "Z podhľadu prognózy je epidemická situácia na bode zlomu, a teda od opatrení záleží, či príde k zlepšeniu alebo eskalácií situácie. Je nevyhnutné dosiahnuť kontrolu nad epidemickou situáciou a stabilizovať ju vakcináciou. Vysoké množstvá prípadov predstavujú príležitosť na mutácie vírusu a do budúcna tak predstavujú riziko pre účinnosť vakcíny ako aj samotných opatrení,“ uvádza rezort spravodlivosti.

Krajniak hovorí, že poslanci Sme rodina podporia predĺženie núdzového stavu

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predpokladá, že poslanci Národnej rady SR (NR SR) za hnutie Sme rodina, ktorí nemusia byť v karanténe, podporia predĺženie núdzového stavu. Povedal to dnes počas rokovania vlády. Parlament má dnes na 24. schôdzi odsúhlasiť vládou schválené predĺženie núdzového stavu.

Vláda podľa Krajniaka schválila po spolupráci všetkých rezortov na návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) materiál k núdzovému stavu, ktorý hovorí o dôvodoch jeho predĺženia. "Boli tam zapracované aj naše pripomienky, alebo mnohé otázky, ktoré naši poslanci kládli, tak odpovede tam sú. Každý poslanec to dnes dostane ako podklad k rokovaniu,“ doplnil.

Podľa Juraja Šeligu (Za ľudí) je núdzový stav je nástroj, ktorý Slovensko potrebuje 

"Znížená mobilita, znižuje to reprodukčné číslo. Hovoril som to aj v pléne a hovorím to aj teraz, len núdzový stav je leukoplast a to nestačí," dodal Šeliga. 

Pellegrini je presvedčený, že vláda má aj iné nástroje, ako predlžovanie núdzovú stavu 

"Som presvedčený, že vláda má dostatočný počet nástrojov​, možno aj čiastočným vyhlásením núdzového stavu pre konkrétnu oblasť, alebo mimoriadnu situáciu, ktorým dokáže zvládať a bojovať s pandémiou bez toho, aby bolo potrebné donekonečna predlžovať núdzový stav," hovorí Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy