Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sulík prišiel s návrhom viesť rezort zdravotníctva. Je to ako urobiť z capa záhradníka, reaguje premiér
Zdielať na

Sulík prišiel s návrhom viesť rezort zdravotníctva. Je to ako urobiť z capa záhradníka, reaguje premiér

BRATISLAVA / Minister hospodárstva a šéf koaličnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík je ochotný stať sa ministrom zdravotníctva. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády. Premiér ani jeho stranícky kolegovia však s týmto návrhom nesúhlasia a opäť sa kritika ušla pre dve najmenšie koaličné strany.

"Ak teda premiér nevie ako ďalej, tak som k dispozícií byť minister zdravotníctva. Viem, že je to jama levová, človek tam teda naozaj nevie vyhrať žiadnu medailu, ale som aj občan tejto krajiny a jednoducho je to strašná hanba," vyhlásil pred zasadnutím vlády minister hospodárstva.

Sulík podľa vlastných slov navrhol premiérovi Igorovi Matovičovi, aby vymenil súčasného ministra Mareka Krajčího. "Lebo zlyhania sú očividné a je ich veľa. Ak chceme naozaj bojovať s pandémiou, inak to nejde. Ryba smrdí od hlavy," uviedol. Predseda vlády mal pritom tento návrh na stretnutí koaličných lídrov odmietnuť.

Podľa ministra hospodárstva je jasné, že musíme urobiť zmenu. "Toto sú manažérske zlyhania, ktorých je veľa," povedal na margo Krajčího pôsobenia. Sulík podľa vlastných slov už odmieta byť akoukoľvek formou spoluzodpovedný za súčasný stav a nesúhlasí s tým, ako je aktuálne vedený rezort zdarvotníctva.

Koaličná SaS by sa pritom podľa návrhu Sulíka nevzdala Ministerstva hospodárstva SR, jeho novým šéfom by mohol byť terajší štátny tajomník Ján Oravec. "Som ochotný sa obetovať," dodal Sulík.

Matovič hovorí o zlom vtipe

"Po tom ako to Richard Sulík vyslovil, tak som si myslel či je to vtip.... Je to ako urobiť z capa záhradníka," okomentoval Matovič návrh ministra hospodárstva a zopakoval, že za epidemiologickou situáciou je práve Richard Sulík. Matovič na stretnutí štyroch koaličných lídrov mal vysloviť aj možnosť straníckej výmeny rezortov zdravotníctva a hospodárstva, kde sa mal Sulík "zháčiť".

"Ani najmenej neuvažujem o výmene,"  okomentoval možný odchod ministra zdravotníctva premiér. K podobnému postoju strany Za Ľudí sa premiér vyjadril, že strana robila populistické ťahy.  "Chceli byť ministrami zdravotníctva a teraz hovoria iné,"  povedal predseda vlády.

Prípadný svoj podiel však premiér necíti. "Ak by som mal pomenovať svoj podiel viny tak by to bola tlačovka pre vás na 2 hodiny,"  reagoval premiér na otázku TV JOJ či cíti zodpovednosť za zlý epidemiologický stav. Slovensko tak v situácií, kedy umierajú stovky ľudí na koronavírus a v budove vlády už druhý deň stretnutie odborníkov rozhoduje o tom, ako ďalej, je na rohzhraní toho, kto preberie zodpovednosť za stav.

Tesne po ostrej kritike Richarda Sulíka mala tlačovú besedu práve najsilnejšia strana OĽaNO. Ešte pred otázkami novinárov zo sály odišiel premiér Igor Matovič. "Moju podporu pán Krajčí má,"  v krátkosti okomentoval politickú situáciu minister vnútra Roman Mikulec. Šéf rezortu financií zopakoval slová z minulého týždňa a znova spomenul ťažkosť rezortu. "Samozrejme pán minister zdravotníctva má moju podporu. Myslím si, že zdedil ten najhorší rezort," uviedol Eduard Heger. 

"My sme o tejto otázke diskutovali už v októbri alebo novembri, kedy sme ponúkali nášho nominantna na rezort  zdravotníctva. Plne rešpektujeme, že je to kompetencia OĽaNO,"  uviedla vicepremiérka Veronika Remišová pred stredajším stretnutím "okrúhleho stola,". Na otázku TV JOJ, či je potrebná výmena na čele rezortu zdravotníctva nezareagovala priamo. "My v strane Za Ľudí v prvom rade hľadáme riešenia, ako sa z tejto situácie dostať a čo môžeme robiť lepšie ako vláda, aby sme menežment pandémie zvládnuť. V tomto zmysle sme dávali radu aj na koaličnej rade našim partnerom,"  povedala Remišová s tým, že "ak sa tieto zmeny zrealizujú, budeme radi."

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) tvrdí, že po rokovaní vlády o možnosti výmeny na čele zdravotníctva nebol informovaný. " O takejto rošáde neviem," vyjadril sa pre TV JOJ Mičovský. Krajčí však od straníckeho kolegu podporu má. "Ja ho obdivujem a som presvedčený, že je to človek  na svojom mieste. ​" Nejaká výmena z môjho pohľadu príde absurdná. Skôr sa spytujem, kto by zvládol tie úlohy za tie mesiace tak, ako ich zvláda pán minister Krajčí," obhajoval postoj šéf rezortu pôdohospodárstva.

Pred včerajším stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov v Prezidentskom paláci uviedol predseda Národnej rady Boris Kollár, že výmena ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je na pleciach premiéra Igora Matoviča, a zároveň potvrdil, že o možnej výmene prebiehali diskusie. "Sedeli sme ako štyria lídri a tam sa bavili aj o tejto alternatíve," povedal v utorok Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy