Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Premiér Igor Matovič vysvetľuje, ako bude prebiehať druhé kolo testovania
Zdielať na

Premiér Igor Matovič vysvetľuje, ako bude prebiehať druhé kolo testovania

BRATISLAVA / Po pondelkovom ústrednom krízovom štábe je jasné, že druhé kolo testovania nebude na celom Slovensku. Len v niektorých okresoch. Matovič v Ranných novinách vysvetlil, ako to bude prebiehať.

Ak žijete v jednom okrese a pracujete v druhom, kde sa bude testovať, musíte ísť na test?

"Keď niekto žije v Bratislave, ale pracuje v Šamoríne alebo v okrese Dunajská Streda a keďže v Dunajskej Strede sa bude testovať, tak keď niekto z Bratislavy pracuje v Dunajskej Strede, tak sa na území okresu Dunajská Streda bude musieť preukázať platným certifikátom, ktorý bude urobený aktuálne počas najbližšieho víkendu," uviedol Matovič. 

"Ten, kto z Dunajskej Stredy, dochádza do Bratislavy do práce, sa môže preukázať tým starým. Ale na druhej strane, ako náhle vystrčí päty z domu, tak mal by mať platný certifikát," dodal Matovič.

Ak žijeme a pracujeme v Bratislave, tak sa nám platnosť certifikátu predĺži. Tak sme pretestovaní na dva týždne. Čo s tými, ktorí sa nepretestovali? Predĺžia sa im sprísnené podmienky? 

"Predĺžia sa im sprísnené podmienky, ale chceme, aby mali možnosť ísť do tých mobilných odberových miest, ktoré zriadime na účel antigénového testovania. Každý, kto by si to aj rozmyslel, môže ísť do mobilného odberového miesta, spraví si test a má takú istú mieru slobody ako tí, ktorí už na testovaní boli," uviedol Igor Matovič 

Dokedy bude platiť zákaz vychádzania? 

"Predbežná dohoda je, že zákaz vychádzania skončí plošne k 15. novembru. Budeme vidieť, ako sa tá situácia vyvíja. Počas včerajšieho ústredného krízového štábu prišlo viacero podnetov a prítomní hovorili, že si to ľudia začali trochu vysvetľovať po svojom. Nieže vysvetľovať pravidlá, ale tvrdo, tvrdo porušovať pravidlá. Mali sme informáciu o tom, že v jednom meste, nechcem ho menovať, bol plný kostol ľudí. Ak pôjdeme touto cestou, tak na to všetci na konci doplatíme. Vyzývam, dodržujme pravidlá, lebo si to môžeme len a len pokaziť. Vírus je rovnako silným, len my môžeme byť slabší," uviedol Matovič. 

Ako to bude vyzerať na hraniciach? 

"Od budúceho týždňa by sme chceli zmenšiť počet hraničných priechodov (dnes ich máme 80), aby sme dokázali efektívne kontrolovať ľudí," uviedol Matovič s tým, že tento týždeň spraví polícia veľké spočítanie, koľko ľudí prejde cez daný hraničný priechod za 24 hodín. Zaujímať ich bude aj skladba ľudí, či sú to cudzinci alebo pendleri. "Na základe toho potom vyhodnotíme, ktoré priechody zostanú otvorené, ako dlho budú otvorené počas dňa a potom by sme na každú hranicu chceli zabezpečiť mobilné odberové miesto, aby ľudia, ktorí cez hranicu na územie Slovenskej republiky pôjdu, a  možno nevedia o tomto pravidle, a budú si môcť rovno na mieste urobiť test," uviedol Matovič. 

Budú platiť iné pravidlá pre jednotlivé regióny? 

"Zatiaľ podľa počtu pozitívnych prípadov spejeme do katastrofy a do situácie, že sa nám zrútia nemocnice. Urobili sme dva kroky, najskôr pilot na Orave a v Bardejove a potom celoplošné testovanie, ktoré by mali byť zásadnou liečbou na koronavírus. Tým pádom by sme zásadne mali zmeniť krivku, ale najskôr si musíme počkať na to, aby sa to prejavilo," uviedol Matovič. 

"Keď uvidíme, že zo strmo rastúcej krivky, sme začali strmo padať a dostali sme situáciu pod kontrolu, tak potom sa bavme o tom, že kde a ako budeme prípadne uvoľňovať. Kým to nezvládneme do tohto momentu, dovtedy je tá debata kontraproduktívna," hovorí Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy