Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvý slovenský koronatest. Lepší ako ten, ktorý odporúča WHO
Zdielať na

Prvý slovenský koronatest. Lepší ako ten, ktorý odporúča WHO

BRATISLAVA / Slovensko sa môže od minulého týždňa pochváliť vlastným testom na koronavírus. Podľa je tvorcov je rovnako dobrý, ak nie dokonca lepší ako ten, ktorý odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Jano Mečiar sa rozprával s biochemikom Pavlom Čekanom.

Čím je tento liek mimoriadny?

Mimoriadne je to tým, že je to slovenské. Ide o prvý slovenský test, ktorý bol vyvinutý, validovaný a certifikovaný na Slovensku.

O validácii sa hovorilo pred niekoľkými týždňami. Čo to vlastne je a prečo to tak dlho trvalo?

Je to zdĺhavý proces, kedy musí byť test otestovaný, jeho špecificitu, detekčný limit, citlivosť, zároveň otestovať tento test na klinických vzorkách. Pretože jedna vec je nadizajnovať test a druhá vec je otestovať jeho funkčnosť, to je niekedy veľmi dôležité, pretože mnohokrát môžeme mať bombastikcké vyjadrenia, že máme test, ktorý je taký a onaký, ale na konci validácie môžete prísť na to, že je buď rovnako dobrý ako iné testy, alebo horší. My sme si preto dali viac záležať a pre nás bola dôležitejšia presnosť testov než rýchlosť. 

Tento test je vraj veľmi presný aj na naše slovenské pomery, pretože sa zameriava na tie mutácie, ktoré sú na Slovensku.

Nie je to tak. Toto zostalo v pamäti národa, pretože my sme dizajnovali tento test na nie slovenský kmeň ale práve na konzervované časti koronavírusu, čiže my sme sa dívali na tisíc rôznych genomických sekvencií z iných rôznych krajín a je to práve preto, aby sme nemuseli dizajnovať pre každú krajinu inak. Nie sme jediní, ktorí priniesli tento test na svetlo sveta. My sme v tej validácii spolupracovali s vedeckým parkom, tímom Tomáša Semeša a tiež s biomedickým centrom z SAV s tímom Borisa Klempu. Ďalší klad, ktorý priniesol tento test, že prináša spoluprácu s vedeckým a súkromným sektorom. 

Ako takéto niečo vzniká? Spomínali ste niekde, že 500 000 kusov sa dá vyrobiť mesačne. 

Jedna krabička obsahuje materiál na 500 testov. Vždy sa to začína s tým, že je tu vírus. Je veľmi dôležité, aby sa zistila jeho sekvencia. Treba vypichnúť, že práve doktor Semeš a doktor Klempa ktorí sú v tom s nami odsekvenovali prvý kmeň a keď poznáte sekvenciu, tak sa dívate na tie časti, kde by bolo najlepšie nadizajnovať tie ciele. To je začiatok, keď si to nadizajnujete, musíte začať testovať. Potom prechádzame na klinickú validáciu, kde ideme na klinické vzorky a vtedy sa porovnávajú výsledky v zaslepenej štúdii. Doktorovi Semešovi a doktorovi Klempovi vyšla 100-percentná zhoda. My sa tomu veľmi tešíme. Presnosť bola preukázaná. 

Vraj sa to dá upraviť aj na iné vírusy.

Presne tak. To bude dôležité najmä na jeseň, kedy budeme musieť vedieť rozoznať koronavírus od bežnej chrípky. Pretože v skratke, nie je soplík, ako soplík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy