Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
PREHĽAD: Kritická situácia v nemocniciach, najhoršie sú na tom regióny s nízkou zaočkovanosťou
Zdielať na

PREHĽAD: Kritická situácia v nemocniciach, najhoršie sú na tom regióny s nízkou zaočkovanosťou

BRATISLAVA / Epidemická situácia je kritická. Informoval dnes o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že vydal aj príkaz na obmedzenie bielej medicíny a plánovaných operácií, čo bude mať za následok zhoršenie stavu obyvateľov Slovenska.

Minister Vladimír Lengvarský informoval o tom, že kapacity nemocníc sú už takmer úplne naplnené. Najhoršie sú na tom regióny, kde je najnižšia zaočkovanosť. "Najkritickejšia situácia je, žiaľ, v regiónoch, kde je najnižšia zaočkovanosť. Pacientov v spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby prevážame do nemocníc, ktoré hlásia ešte voľné kapacity. Dal som zároveň pokyn, aby nemocnice v najviac postihnutých regiónoch reprofilizovali lôžka aj nad rámec pôvodne stanovenej maximálnej tretej fázy kapacity,“ uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. 

Ministerstvo zdravotníctva situáciu veľmi pozorne koordinuje v spolupráci s nemocnicami a samosprávnymi krajmi. "Chcem sa poďakovať všetkým hrdinom v nemocniciach, našim zdravotníkom. Ďakujem Vám za nasadenie a starostlivosť o pacienta, nesmierne si to vážim. Stojím za Vami a spoločne situáciu zvládneme,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Aktuálne informácie priamo z nemocníc (zdroj dát – 15.11. popoludnie):

  • Univerzitná nemocnica v Bratislave: 

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 18

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 3 

  • Fakultná nemocnica v Žiline:

 Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 0

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  •  Fakultná nemocnica v Prešove:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 0

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Fakultná nemocnica v Trnave:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 15

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Univerzitná nemocnica v Martine:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 5

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 1 (do konca týždňa by mali získať ďalších 6 UPV lôžok)

  •  Fakultná nemocnica v Trenčíne:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 22 (v prípade úplného zastavenia bielej medicíny vedia získať ďalších 69 lôžok)

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 2

  • Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 43

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Nemocnice v sieti Svet zdravia:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 158

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 16

  • Národný ústav detských chorôb v Bratislave:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 43

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 10

  • Detská fakultná nemocnica v Košiciach:

 Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 9

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 6

  • Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 0

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 0

  • Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave:

Počet voľných lôžok pre pacientov s COVID-19: 9

Počet voľných lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú ÚPV: 2 lôžka pre pacientov, ktorým bolo diagnostikované ochorenie Covid-19 ako ich sekundárne ochorenie, a zároveň si ich zdravotný stav vyžaduje špecializovanú zdravotnú starostlivosť.

(Ako špecializovaný ústav zatiaľ neslúžime pre covid pacientov, ktorí našu diagnózu nemajú. Zatiaľ NÚSCH, a.s, nepristúpil k reprofilizácii lôžok. V prípade potreby sme na to pripravení).  

  • Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach:

VOÚ, a.s. ako vysokošpecializovaný ústav má na základe príkazu ministra zdravotníctva zo dňa 2.11.2021 pripravené reprofilizované lôžka pre pacientov, ktorým bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 ako ich sekundárne ochorenie a zároveň si ich zdravotný stav vyžaduje špecializovanú zdravotnú starostlivosť. V súčasnosti VOÚ nemá hospitalizovaného takého pacienta. VOÚ má pripravené 4 lôžka, nemocnica je v prípade potreby pripravená rozšíriť kapacitu na celkový počet 20.

VOÚ zatiaľ nebol nútený odkladať zdravotnú starostlivosť.

  • Národný onkologický ústav v Bratislave:

Národný onkologický ústav poskytuje aj počas pandémie onkologickú starostlivosť v plnej miere. V NOÚ pokračujú onkologické liečby vrátane operačných zákrokov zhubných nádorových ochorení, ako aj vyšetrenia, prostredníctvom ktorých naši onkológovia sledujú účinnosť liečby.

Zároveň bola spustená prevádzka COVID oddelenia v NOÚ, kde je dispozícii 8 lôžok pre onkologických pacientov s pridruženým ochorením COVID-19, ktorí sa v ústave aktuálne liečia (sú na chemoterapii alebo rádioterapii).  

 Aktuálne je na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny jedno voľné lôžko alokované na covidovú umelú pľúcnu ventiláciu. Keďže operačný program v  nemocnici funguje v plnom rozsahu, potrebuje mať k dispozícií všetkých desať ventilovaných lôžok (1 lôžko alokované na covidovú umelú pľúcnu ventiláciu, 4 na necovidové a päť JIS-kových) pre onkologických pacientov s vážnym zdravotným stavom po náročnej operácii, prípadne so zhoršeným stavom počas chemoterapie, či pre onkologických pacientov s pridruženým ochorením COVID-19.

Situácia na východe Slovenska je už naozaj vážna. Okrem bežných pacientov pribúdajú aj infikovaní zdravotníci

Malým svetielkom nadeje sú aj monoklonálne protilátky, ktoré by mali zmierniť priebeh ochorenia. Kapacita košickej nemocnice je zaplnená na takmer 90%. Denne pribúda 20 až 40 pacientov vo vážnom stave, ktorých je potrebné hospitalizovať. "Momentálne mame UNLP v Košiciach hospitalizovaných 228 pacientov s ochorením Covid-19. Štvrtina je v kritickom stave. 12 potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Ďalších 30 pacientov potrebuje vysokoprietokový kyslík prostredníctvom kyslíkových prístrojov," informovala o stave hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Doktori sú opäť v situácii, keď musia zvážiť okolnosti a zdravotný stav pacienta a až tak ho pripoja na prístroje. Nemocnica poskytuje aj monoklonálne protilátky avšak nie každému. "V každom prípade je určite vhodnejšie nechať sa očkovať než čakať na ochorenie Covid - 19 a následne ho riešiť," doplnila hovorkyňa Krišková. V prípade potreby bude musieť nemocnica reprofilizovať aj ďalšie oddelenia, avšak už na úkor bežných zákrokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy