Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister Sulík oznámil poskytnutie stimulov. Firmám odkázal "kopnite do vrtule"
Zdielať na

Minister Sulík oznámil poskytnutie stimulov. Firmám odkázal "kopnite do vrtule"

BRATISLAVA / Firmy by mali kopnúť do vrtule, odkázal Richard Sulík. Teda ak chcú získať investičné stimuly. Ich bývalý veľký odporca a terajší minister hospodárstva vyhlásil, že sa vo svojom rezorte postará o to, aby sa vybavovanie stimulov zefektívnilo a v prípade potreby je na túto agendu ochotný nasadiť aj viac úradníkov. Názor na stimuly zmenil preto, lebo ich chce adresovať málo rozvinutým regiónom a primárne na pracovné miesta s pridanou hodnotou.

"Sme pripravení tie žiadosti rýchlo a flexibilne vybavovať," potvrdil minister hospodárstva Sulík s tým, že mnohé firmy majú "resty" a dôvodom dlhšieho schvaľovania nie sú zamestnanci rezortu. "Vo viacerých prípadoch čakáme my," skonštatoval. Podľa Sulíka to vyzerá tak, že žiadosti budú schválené, avšak štát potrebuje aktivitu investorov, aby ich vedeli dotiahnuť do konca. Zároveň vyzval ďalšie spoločnosti, ktoré plánujú investovať na Slovensku, aby sa obrátili na rezort hospodárstva, ktorý je pripravený aj na posudzovanie nových žiadostí. "To, čo naša krajina potrebuje, je oživenie ekonomiky a popohnanie investícií," zdôraznil.

Podľa slov Sulíka zároveň vnimajú, že existujú výnimky, napríklad pri vyrovnávaní regionálnych rozdielov.  Vie si preto predstaviť, že by stimuly smerovali do najmenej rozvinutých okresov. "V rozumnej miere a rozumnou formou," podotkol. Podstatné by podľa Sulíka bolo dodržanie troch základných princípov. Prvým je práve smerovanie investície, druhým kvalita vytvoreného pracovného miesta.

"Budeme dbať nielen na to, aká ide podpora na jedno pracovné miesto, ale aj čo to pracovné miesto konkrétne predstavuje, či je to v oblasti vývoja alebo jednoduchej montáže," konštatoval minister. Rezort hospodárstva bude podľa neho podporovať pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou. Zároveň majú v rámci tretieho princípu záujem uprednostniť pri investičných stimuloch daňové úľavy a nie priamu investičnú pomoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy