Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
NZCI spúšťa funkciu pre očkovaných v zahraničí. Pôjde len o tých, ktorí majú doklad o vakcinácii
Zdielať na

NZCI spúšťa funkciu pre očkovaných v zahraničí. Pôjde len o tých, ktorí majú doklad o vakcinácii

GALANTA / Národné centrum zdravotníckych informácií vyriešilo problém ľudí zaočkovaných v zahraničí. Pôjde len o tých, ktorí o tom majú doklad. Všetkým to teda nepomôže. Spomeňte si na kulturistu Juraja z našich reportáží. Ten má v tele dva Sputniky - ktoré mu v únii neuznávajú, a dva dávky Pfizer lenže jeden z toho je z Nórska – a ten nemá v covid pase. Juraj chce teraz cestovať na súťaž do Španielska - a jediným riešením by boli ďalšie dávky.

"Aby vám predali letenku potrebujete tri platné očkovania. To znamená v mojom prípade šesť. To je trošku také absurdné. A neviem si poradiť, zatiaľ som bezradný," povedal Juraj. S Jurajom už úradníci hovorili – riešenie bude komplikované ale nevidia to beznádejne. "NZCI preveruje každý podnet zo strany občanov. Ak sa na nás konkrétna osoba obráti, poskytneme jej plnú súčinnosť pri riešení jej súčasnej situácie," uviedla hovorkyňa NZCI Alžbeta Sivá. 

Druhú dávku, ktorú Juraj dostal v Nórsku, má zatiaľ stratenú. Potvrdenie o tom sa aktuálne snaží za pomoci jedného z odborníkov dohľadať. 

"Zažil som viacero pacientov, ktorí mali problém s certifikátom o očkovaní a vždy po kontakte s NCZI to vyriešili. Vo všeobecnosti toto, čo absolvoval by malo určite postačovať," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

​Jednoduchšie to budú mať aspoň Slováci zaočkovaní v cudzine, ktorí o tom majú doklad. Booster dostanú po vyplnení čestného vyhlásenia. "Službu spustíme 9. februára. Potom, čo si ho záujemca o druhú, prípadne tretiu dávku očkovania vytlačí, správne a pravdivo ho vyplní a podpíše, predloží ho vo vakcinačnom centre alebo v ambulancii lekára," uviedla Sivá. 

Vyrieši sa tak problém tisícov Slovákov zaočkovaných napríklad v Česku alebo Rakúsku. Jurajov ale nie. Smolu má aj v tom, že Nórsko nie je v únii. Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie je takýchto prípadov viac. Martin Klus však vidí problém z hľadiska prepojenia databáz s jednotlivými krajinami. 

"Každá krajina má iného správcu tej databázy a samozrejme potom ten správca koná na základe teda určitých aj softvérových možností, ktoré má," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Kulturistovi, ktorý chce ísť na majstrovstvá Európy v Španielsku, beží čas. A tak najzaočkovanejší Slovák reálne zvažuje ďalšiu dávku, ktorá by mu vyriešila problém s covid pasom. "Ja si myslím, že piata dávka, je nejakým spôsobom v tých mantineloch," dodal Juraj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy