Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dostal štyri dávky vakcíny, ale stále nie je považovaný za očkovaného. Jurajovi hrozí ďalšia vakcinácia
Zdielať na

Dostal štyri dávky vakcíny, ale stále nie je považovaný za očkovaného. Jurajovi hrozí ďalšia vakcinácia

GALANTA / Kulturista Juraj z Galanty sa ocitol v neštandardnej situácii. V tele má už 4 dávky vakcín a napriek tomu nemôže cestovať na súťaže. V covid pase mu svieti len jedna dávka Pfizeru. A to je pre mnohé zahraničné krajiny problém. Tvrdo narazil aj v Nórsku. Odmietli akceptovať Sputnik a tým začal Jurajov kolotoč očkovaní.

"Ma otočili na hraniciach. Poslali ma naspäť z Nórska, že to nepasuje. Aby vám predali letenku potrebujete 3 platné nejaké očkovania. To znamená v mojom prípade šesť. To je trošku také absurdné," povedal Juraj. "Akonáhle je tá schéma častejšia, už nevieme garantovať, čo to urobí s organizmom človeka," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

45-ročný Juraj sa ocitol v slepej uličke. Má totiž veľký problém vycestovať do Španielska. V tele má už pritom dve dávky Sputnika a dve dávky Pfizera. Druhú dávku Pfizer ale dostal v Nórsku a nevie ju zdokladovať a odmieta sa zmieriť s tým, že by bola stratená.

"Bolo mi povedané nedávno v nemocnici, že môžem na tú štvrtú dávku zabudnúť. Teda, že to sa nedá zladiť nijakým spôsobom," uviedol Juraj. Nóri, nakoľko nie sú v únii, majú vlastný formát a Juraja po očkovaní odkázali na ich dve stránky, z ktorých to stiahnuť nevie. "Tam nedávajú žiadne papiere, žiadne pečiatky, žiadne podpisy," povedal Juraj. 

"Odporúčame skontaktovať sa s kolegami z NCZI buď prostredníctvom infolinky alebo je na stránke NCZI kontaktný formulár, kde zadá problém, ktorý má a následne ho kolegovia kontaktujú," uviedla Eliášová. 

Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie toto ale nie je ojedinelý problém. Preto túto tému otvoril aj na tohto týždňovom rokovaní rady pre všeobecné záležitosti. "Toto je pomerne problematická záležitosť z hľadiska prepojenia databáz. Avšak ukazuje sa, že je to skôr otázka nášho národného prístupu ako európskeho. Pretože viaceré štáty EU už majú mechanizmus, ako sa to dá vyriešiť. A my teraz čakáme na odporúčania dobrej praxe," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Odborníci Jurajovi radia túto situáciu riešiť inak. Rozhodne mu ale neodporúčajú, aby si dal do tela vpichnúť piatu a šiestu dávku vakcíny. "Zbytočne robiť experiment na akomkoľvek človeku, ak v podstate regulérne tie štyri dávky v sebe má a vieme to dokladovať," uviedol prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. 

"Neexistujú jednoznačné dôkazy o tom, že to je bezpečné. Ale samozrejme, len z takého prirodzeného úsudku by som predpokladal, že to nebezpečné nie je, pokiaľ sú zachované nejaké základné odstupy medzi očkovaniami," povedal virológ Boris Klempa. 

"Boli popísané aj nejaké predávkovania, že jednorázovo sa podalo viacero dávok, alebo v krátkom časovom odstupe a nenastali dramatické príhody. Takže, je vysoko pravdepodobné, že by to zvládol," uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

Podľa profesora Jarčušku sú ďalšie dávky u Juraja úplne zbytočné. A tvrdí, že to treba administratívne vyriešiť. "Naopak on je vakcinovaný kombináciou adenovírusovej vakcíny a mRNA vakcíny. Čiže má už teraz veľmi silnú imunitu a absolútne nie je žiadny dôvod, aby z byrokratického hľadiska dostával ďalšie dávky vakcíny. Byrokracia nemôže byť nad reálnou medicínou," dodal Jarčuška. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy