Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Víchrica naplno udrela: Na Spiši lietala strecha. V okolí Popradu uzatvárajú cesty
Zdielať na

Víchrica naplno udrela: Na Spiši lietala strecha. V okolí Popradu uzatvárajú cesty

SPIŠSKÁ BELÁ / Na väčšine Slovenska aj pod Tatrami od rána fúkal silný vietor. Dve vozidlá skončili v lesnom poraste pri Tatranskej Kotline. V Spišskej Belej zas hasiči odstraňovali strhnutú strechu. Silný vietor bičuje Slovensko aj v týchto chvíľach.

Silný vietor uvoľnil v Spišskej Belej veľkú časť strechy na mestskej budove. Hasiči museli zasahovať rýchlo, pretože hrozilo, že sa strecha úplne odtrhne a dopadne na hlavnú križovatku, ktorú museli uzavrieť. Križovatka je dôležitým bodom smerom do Starej Ľubovne a Zamaguria. 

Ohrození mohli byť aj chodci. "Ľudia momentálne chodia do kostola, a preto sme museli zavolať posily, aby sa nikomu nič nestalo," povedal primátor Spišskej Belej Jozef Kuna. 

Hasiči sa museli zaistiť, pretože hore stále fúkal silný vietor. "Sú to kotviace body, ktoré používame na istenie," uviedol veliteľ zásahu Maroš Vaverčák. "Strechu sme začali rezať na časti a tie sme postupne zhadzovali zo strechy," povedal Vaverčák. "Škoda sa ešte nedá vyčísliť, momentálne čakáme na poistného agenta," uviedol Kuna. 

V okolí Popradu zatvárali cesty 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň pre Popradský okres výstrahu druhého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozornili meteorológovia.

Okrem toho platí aj výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách. V polohách od približne 1 700 metrov sa očakáva mimoriadne silný vietor. Prechodne dosiahne priemernú rýchlosť 110 kilometrov za hodinu, krátkodobo to môže byť aj do 180 km za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ varoval SHMÚ.

​Ministerstvo pripravilo základné odporúčania: 

  • neparkovať vozidlá na rizikových miestach (pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi, billboardmi);
  • pred príchodom vetra doma vykonať preventívne opatrenia – pozatvárať a zaistiť okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevniť predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť okolie (záhradný nábytok, kvetináče, náradie, sklenené a plechové predmety a pod.);
  • vytvoriť pre zvieratá žijúce na dvore dočasné útočisko – predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra im môžu ublížiť;
  • zdržiavať sa v bezpečných objektoch,
  • obmedziť šoférovanie,
  • vyhnúť sa pohybu po horách a prechádzkam v lese a v parkoch,
  • voliť pomalú jazdu vo vozidle, ktoré môžu silné poryvy vetra prevrátiť,
  • vyhýbať sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ auto zasiahne strom či konár, kontaktovať tiesňovú linku;
  • sledovať poveternostnú situáciu z bezpečia domova, v žiadnom prípade neskúmať terén,
  • majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok

Súvisiace články

Najčítanejšie správy