Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Uviaznutí kamionisti sa na Vianoce domov nedostanú, začali v Británii štrajk
Zdielať na

Uviaznutí kamionisti sa na Vianoce domov nedostanú, začali v Británii štrajk

BRATISLAVA / Hoci sa hranice medzi Francúzskom a Veľkou Britániou otvorili pre osoby s negatívnym testom už v noci, slovenskí kamionisti zostali odstavení na parkovisku pred prístavom Dover ešte aj počas predposledného dňa pred Vianocami. Frustrovaní vodiči začali nadránom štrajkovať a dožadovať sa presnejších informácií. Testovať sa začalo popoludní a to už bolo jasné, že väčšina z nich Vianoce s rodinou nestihne. Nádej majú Slováci, ktorí sa chystali domov letecky. Po dnešnej polnoci by sa mali obnoviť civilné lety z Veľkej Británie a Severného Írska.

Frustrovaní vodiči začali nadránom štrajkovať a dožadovať sa presnejších informácií. Testovať sa začalo popoludní a to už bolo jasné, že väčšina z nich Vianoce s rodinou nestihne. Nádej majú Slováci, ktorí sa chystali domov letecky. Po dnešnej polnoci by sa mali obnoviť civilné lety z Veľkej Británie a Severného Írska.

Na letisku Dover pri odstavnom parkovisku, kde po uzavretí hraníc pre novú mutáciu koronavírusu, uviazlo okolo 10 tisíc kamiónov, bolo letisko plné. Vodičom došla trpezlivosť, keď sa ani po informácii o otvorení hraníc situácia nemenila. Slovenský kamionista nám potvrdil, že začali štrajkovať. "Začali sme štrajkovať, zastavili sme premávku a až potom prišli policajti, novinári a vlastne sa začali o nás zaujímať. Nikto nechce nič hrozné, len chceme ísť domov," priznal Slovák Miroslav. Úrady síce zabezpečili občerstvenie, pri stánkoch sa však tvorili dlhé rady. "Ani nie je o to taký veľký záujem, lebo tam človek čaká dve alebo tri hodiny," opísal situáciu Mirosla. Testovanie sa popoludní predsa len začalo. Každý vodič si mal urobiť výter z nosa sám a vzorku odovzdať zdravotníkovi. "Rozdali nám sady, že sa môžeme otestovať sami," vysvetlil ďalší z uviaznutých kamionistov, Marcel. Naši kamionisti pripravili rodiny na to, že spoločnú večeru nestihnú. "Dva dni určite treba na ten tranzit domov," konštatuje Miroslav. Jeho manželka sa len veľmi ťažko zmierila s tým, že ich rodina nebude tento rok na Vianoce spolu. "Máme 4 deti, ktoré budú na Vianoce bez otca vrátane najmladšej dvojmesačnej dcéry, " priznala manželka kamionistu, Katarína Spišáková. Britské úrady totiž upozornili, že testovanie všetkých vodičov môže trvať niekoľko dní. Pre kamionistov s pozitívnym výsledkom, je pripravený ešte PCR test. Ak aj ten vírus potvrdí, majú k dispozícii neďaleký hotel, kde sa môžu izolovať. Okrem lodnej sa medzi Britániou a Francúzskom opäť obnovila aj letecká a železničná doprava. Dnes popoludní Ministerstvo dopravy SR oznámilo, že od polnoci by aj Slovensko malo obnoviť civilné lety z Veľkej Británie a Severného Írska. "K rozhodnutiu prišlo po vzore okolitých európskych krajín a po rozhovoroch s konzíliom odborníkov," informoval Ivan Rudolf, hovorca  ministerstva dopravy. Po príchode na Slovensko sa musia cestujúci z Veľkej Británie riadiť pokynmi úradu verejného zdravotníctva, zostať v izolácii a najskôr piaty deň sa dať otestovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy