Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový kmeň koronavírusu sa intenzívne šíri medzi deťmi a ľuďmi pod 60 rokov
Zdielať na

Nový kmeň koronavírusu sa intenzívne šíri medzi deťmi a ľuďmi pod 60 rokov

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva prostredníctvom sociálnej siete včera informoval o zvýšenom monitoringu všetkých, ktorí prišli na Slovensko z Veľkej Británie. Hygienici sa pri nich zamerajú predovšetkým na dodržanie karantény a následné PCR testovanie. Práve ich vzorky, v prípade pozitivity, budú následne analyzovať kvôli novej mutácii koronavírusu.

"Mutácia má o 70 percent vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je vyššia virálna nálož. A čo je dôležité, jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi," oboznámil o charakteristikách novej mutácie vírusu minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Ministerstvo zdravotníctva nadviazalo spoluprácu s vedcami, pozitívne vzorky budú analyzovať. "Dochádza k spolupráci so slovenskými vedcami, ktorí nám pomôžu. Veľmi zaujímavým javom práve v Británii boli vysoké počty antigénových pozitívnych testov a to teraz zažívame aj my. S veľkou pravdepodobnosťou bude táto mutácia už aj na Slovensku," oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. V priebehu nasledujúceho týždňa sú naši odborníci schopní analyzovať len desiatky vzoriek. Takzvaná sekvencia vírusu si vyžaduje čas. "V tých našich podmienkach sme schopní spracovať niekoľko desiatok vzoriek. Okolo päťdesiat v priebehu týždňa," konštatoval virológ Boris Klempa. Aj Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala viaceré štáty, aby vykonali virologické štúdie na pochopenie mutácii. Urobí tak aj Slovensko. "Evolučný tlak tlačí vírus, aby sa účinnejšie prenášal, ale zároveň evolučne nie je pre vírus výhodné, aby spôsoboval veľmi ťažké ochorenie, pretože ten človek má veľmi malú šancu šíriť ten vírus ďalej," opísal virológ Boris Klempa dôvody mutácii. 

​"Na diagnostikovaní nového kmeňa SARS-CoV-2 sa rozbieha intenzívna spolupráca medzi ÚVZ SR, Biomedicínskym centrom SAV a vedeckým parkom Prírodovedeckej fakulty UK. Zatiaľ má väčšina zmien tohto vírusu malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje," povedala Dáša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy