Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kde sa môžete otestovať počas vianočných sviatkov? Otestovať sa dá aj v Tatrách
Zdielať na

Kde sa môžete otestovať počas vianočných sviatkov? Otestovať sa dá aj v Tatrách

BRATISLAVA / Zdravotníkov čaká náročný záver tohto roka. V posledný pracovný deň tohto týždňa pritom ešte mnohí z nich pomáhali v mobilných odberných miestach, aby otestovali tisícky ľudí, ktorí čakali v radoch na antigénové testy hradené štátom.

Rok 2020 už pomaly finišuje a určite nie tak, ako by sme si to želali. Mnohé rodiny si tentoraz k štedrovečernému stolu nesadnú ako zvyčajne. Nemocnice sú plné pacientov i personálu, ktorí veľmi vyčerpávajúcim spôsobom bojujú s vírusom a tisíce ďalších doma v izolácii. K zodpovednosti vyzývajú nielen zdravotníci a politici, ale aj pacienti, ktorí sú hospitalizovaní.

Ísť sa otestovať je jednou zo zodpovedných rozhodnutí, preto ľudia v stredu, 23. decembra, stáli v dlhých radoch na to, aby využili poslednú možnosť nechať sa otestovať pred vianočnými sviatkami. "Sme radi, že ľudia sú zodpovední a veľmi pekne ďakujeme za tento prístup, zároveň, ale chceme veľmi pekne poprosiť. My nevieme tie miesta navýšiť zo dňa na deň. Preto by sme veľmi pekne chceli poprosiť verejnosť o zhovievavosť a empatiu," povedala hovorkyňa Zuzana Eliášová. Napriek čakaniu, miestami v daždi, boli ľudia naozaj pokojní, dokonca až veselí. Jedným z dôvodov prečo ľudia išli na testy je návšteva príbuzných. "Vyšlo to takto, museli sme ísť na posledný deň, lebo chceme ísť babkovcov pozrieť, tak si to musíme odstáť," priznal jeden z čakajúcich v rade. Chápu aj to, že odberné miesta nebudú počas sviatkov otvorené. "Ministerstvo zdravotcníctva zároveň uvažuje, že v budúcom roku by vyhlásilo novú výzvu na zriadenie MOM, s tým, že tieto by už fungovali aj cez víkendy alebo počas sviatkov," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Testovanie v Banskej Bystrici a Brezne

Poslednú šancu dať sa otestovať pred sviatkami využili aj obyvatelia v Banskej Bystrici. Ľudia čakali dlhé hodiny. Dve hodiny stáli na daždi a aj tak nemali istotu, že ich stihnú vybaviť. Antigénové testovanie okrem veľkokapacitného odberového miesta na Mičinskej ceste fungovalo ešte aj v Detskej fakultnej nemocnici. Tam dlhé rady vyriešili časenkami.  "Ľudia dostanú lístoček s konkrétnym časom, a ak nedostanú časenku tak ich už nevybavíme," konštatovala hovorkyňa Jana Petríková. V breznianskej nemocnici sa na nápor pripravili a v mobilnom odbernom mieste posilnili tímy. "Nemocnica Brezno má otvorené jedno odberové miesto, ktoré má kapacitu približne 250 ľudí za deň. Po dohode s mestom Brezno, ktoré financuje ďalší tím vieme vykonať až 500 odberov," oznámil hovorca nemocnice Tomáš Mydlo. Zatvorené bude počas celých sviatkov, najbližšie sa v Banskej Bystrici a Brezne bude dať otestovať antigénovými testami až 28. decembra. 250 mobilných odberných miest na Slovensku privíta testuchtivých Slovákov až po vianočných sviatkoch. Na PCR testy sa dá vo vybraných lokalitách online objednať aj v týchto dňoch.

ODBEROVÉ MIESTA NA RT-PCR TESTY POČAS VIANOC

24.12.: v Košiciach, Michalovciach, Prešove, Poprade a Trenčíne.
26.12.: v Banskej Bystrici, Dolnom Kubíne, Leviciach, Nitre, Nových Zámkoch, Prešove, Skalici, Trenčíne, Kráľovskom Chlmci, Žiline a v Žiari nad Hronom.

"Prosíme verejnosť, aby sme boli zodpovední: ak človek pociťuje príznaky, aby bol v domácej izolácii, následne na najbližší pracovný deň, aby sa dal otestovať, a aby sme dodržiavali základné pravidlá: ROR. Týmito pravidlami, ak dodržiavame dôsledne a dôkladne, vieme situáciu zvládnuť," odkázala hovorkyňa Zuzana Eliášová. 

TESTOVANIE V TATRÁCH

Voľakedy sa pred tatranskými hotelmi stavali vianočné stromčeky, dnes sú to napríklad mobilné odberné miesta. V lyžiarskych centrách na Štrbskom plese aj v Lomnici mali dnes svoju premiéru. Fungovať začali ráno od deviatej hodiny. Už sú aj prvé štatistiky zo svahov. Lyžiari si veľmi rýchlo zvykli na to, že test musia ukázať. V jeden deň sú kontroly náhodne, v ten ďalší preveria všetkých.

"Keď si zoberiem týždňovú štatistiku, tak 99% lyžiarov malo test, a za to by sme ich chceli lyžiarov veľmi pochváliť," konštatoval ​Lukáš Brodanský, manažér tatranských stredísk. Tatranské odberné miesta budú okrem Štedrého dňa fungovať počas celých sviatkov. Za antigénové odbery zaplatíte 10 eur. Platba je možná jedine bezhotovostne. Nepotrebujete sa preukázať skipasom ani hotelovým preukazom. Niektoré hotely to svojim hosťom preplácajú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy