Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozitívne testovaní už môžu chodiť medzi ľudí, odborníci vyhlášku ostro kritizujú
Zdielať na

Pozitívne testovaní už môžu chodiť medzi ľudí, odborníci vyhlášku ostro kritizujú

SLOVENSKO / Ľudia pozitívni na koronavírus už podľa najnovších opatrení môžu chodiť medzi ľudí, napríklad na nákup. Aj keď len v nevyhnutných prípadoch, Úrad verejného zdravotníctva to predsa len povolil vo svojej novej vyhláške. A zatiaľ čo úrad svoj postup obhajuje, odborníci hovoria o absolútne nevhodnom čase na uvoľňovanie už aj tak málo prísnych opatrení. K zmene dochádza aj pri dohľadávaní možných infikovaných - po nich už musíme odteraz pátrať my sami.

Odborníci varujú. Situácia s výskytom koronavírusu na Slovensku je horšia, ako by sa na prvý pohľad mohla zdať. "Máme našliapnuté na to, aby sme uvideli neuveriteľne vysoké čísla a obávam sa, že smerujeme pomaly k premoreniu populácie," vyhlásil Ivan Bošňák, analytik a spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu. 

Úrad verejného zdravotníctva však aj napriek tejto skutočnosti svoje nariadenia zmierňuje. Novou vyhláškou prinášajú hygienici zmenu v pohybe ľudí infikovaných koronavírusom. Doteraz museli byť takíto infikovaní v absolútnej karanténe mimo kontaktu so svojim okolím. Po novom sa to však mení. "Táto výnimka slúži na to, aby poslúžila ľuďom, ktorí sa často nachádzajú v mimoriadnej situácii a v tom danom momente nevedia tú danú situáciu vyriešiť," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková. 

Infikovaní sa tak môžu zúčastniť napríklad pohrebu blízkeho alebo ísť na nákup nevyhnutných potravín. Aj to však má svoje obmedzenia. V prípade pohrebu naň môžu ísť jedine bezpríznakoví pacienti. Inak platí výnimka za dodržiavania prísnej samohygieny a používania respirátora typu FFP2. Hygienici si však za túto úľavu už vyslúžili aj patričnú kritiku odborníkov. "Ako lekár z nemocnice toto vnímam v tejto situácii ako zbytočné zvyšovanie rizika. Chorý človek, či už má v súčasnej situácii chrípku, nádchu alebo naozaj potvrdený COVID, by mal ostať z môjho hľadiska v čo najprísnejšej karanténe, aby sa infekcia nešírila," reagoval šéf lekárskych odborov Peter Visolajský. 

"Prikláňame sa výrazne k možnosti, aby sa pozitívne testovaná osoba, ktorá sa nachádza v domácej izolácii, aby si zabezpečila nákup prostredníctvom niekoho iného," doplnila Račková. 

Samotrasovanie 

Ďalšou asi najzásadnejšou zmenou nového hygienického nariadenia je takzvané samotrasovanie. To bolo doteraz výhradne na pleciach regionálnych hygienikov. Tí už nejaký čas volali po zmene, nakoľko ich kapacity nestíhali zaznamenávať a odchytávať covid-pozitívnych pacientov. Odteraz je to na pleciach samotných infikovaných. "Ak sa osoba dozvie, že je pozitívne testovaná, telefonicky si obtelefonuje úzke kontakty, s ktorými prišla do styku za posledné dva dni," priblížila Račková. 

Pod úzkym kontaktom sa rozumie človek, ktorý sa s infikovaným nachádzal napríklad v jednej nevetranej miestnosti viac ako 15 minút, v blízkosti menej ako dva metre alebo ak bol niekto v kontakte s covid-pozitívnym pacientom bez ochranných rúšok. V takom prípade buď ostáva v desaťdňovej karanténe alebo po piatich dňoch absolvuje PCR test. To isté platí aj pre takzvané samodohľadané kontakty. Samovyhľadávačov budú následne hygienici oslovovať.
"V praxi je veľmi dobré, keď si už spíše zoznam za posledné dva dni, ktoré prišiel do kontaktu s adresou, telefónnym číslom, aby ich potom vedel ten regionálny hygienik osloviť," odporučila Račková. 

"Je to dobré riešenie," vyjadril sa Bošňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy