Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudovít Makó: O funkciu šéfa kriminalistov nestál, nakoniec ju zobral a zbohatol
Zdielať na

Ľudovít Makó: O funkciu šéfa kriminalistov nestál, nakoniec ju zobral a zbohatol

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ľudovít Makó polícii vyrozprával príbeh, ktorým si otvoril dvere do sveta kšeftov s daňami a clami, a ktorý mu za krátky čas vo funkcii mal priniesť rozprávkové bohatstvo. Dnes trestne stíhaný kajúcnik a jeden z najdôležitejších svedkov proti údajnému mafiánskemu gangu z funkcionárov bezpečnostných zložiek štátu tvrdí, že o funkciu šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy pôvodne ani nestál.

Na začiatku bol vzťah s Bödörovou rodinou

Makó sa spoznal s otcom trestne stíhaného podnikateľa Norberta Bödöra cez ich spoločné podnikateľské záujmy. Začiatky vzťahu s Miroslavom Bödörom začali v roku 1998 a intenzívne sa rozbehli v rokoch 2003 až 2004, keď Makó pôsobil v súkromných bezpečnostných službách. Miroslav Bödör Makóa zoznámil s jeho synom o trinásť rokov neskôr. Makó so svojou firmou ABAS s.r.o Managment a Bödörovci s Bonulom sa zúčastňovali spoločných výberových konaní v oblasti bezpečnostných služieb, čo upevňovalo ich obchodné vzťahy. 

Prvá ponuka na šéfa KÚFS prišla v roku 2014. Makó ju dostal od Norberta Bödöra

Keď ministerstvo financií potrebovalo šéfa pre vlastnú špecializovanú jednotku pre boj s podvodmi na daniach, o riaditeľovi Kriminálneho úradu finančnej správy rozhodovali Bödörovci. Konkrétne, Ľudovíta Makóa ako najvhodnejšieho adepta, oslovil Norbert Bödör už v marci 2014. 
Takmer rok po tom, ako vtedajší minister financií Peter Kažimír uviedol v rozsiahlom rozhovore pre novooživený časopis finančnej správy, že do finančnej správy "potrebujeme čestných ľudí." Druhá Ficova vláda si totiž dala za cieľ zlepšiť výber daní a efektívnejší boj proti daňovým podvodom a únikom. Len pripomíname, že Kažimír v rozhovore, ktorý by určite dnes vyzeral inak uviedol: "Je v našom záujme, aby vo FS pracovali ľudia čestní, spoľahliví a hrdí na to, že môžu byť súčasťou tejto organizácie."
Späť k Makóovi. Makó tvrdil, že ponuku od Norberta Bödöra odmietal niekoľko mesiacov. Často na stretnutiach s Bödörovým otcom v sídle ich spoločnosti Bonul.

​Zlom nastal, keď Makó spoznal Tibora Gašpara

V júli 2014 sa už Bödörovci stretli s Makóom znova. Ale na stretnutie už priviedli aj vtedajšieho prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Vtedy sa Makó s Gašparom spoznali a na presviedčanie všetkých zúčastnených Makó nakoniec na ponúkanú funkciu šéfa KÚFS pristal. Dostal takmer absolútne voľné ruky. Bödör s Gašparom mu sľúbili, že si na kriminálnom úrade bude môcť vytvoriť vlastnú organizačnú štruktúru so svojimi ľuďmi. 

Traja námestníci - jeden musí byt dosadený Bödörom. Vybrali si novinára

Makó tvrdí, že do vysokých funkcií úradu si mohol vybrať ľudí aj na obsadenie dvoch z troch miest pre námestníkov. Námestníka pre úsek daňovej a colnej kriminality mu dodajú človeka oni. Keďže Makó povedal, že robí len "so svojimi ľuďmi, Gašpar a Bödör mu dali tri mená na obsadenie funkcie spomínaného námestníka. Vybral si z nich Karola Ceba, ktorého zbežne poznal z pôsobenia ako redaktora v Nitrianskych novinách. 
Makó zobral funkciu a išiel na pohovor k Imreczemu aj Kažimírovi. Makó definitívne Bödörovcom prikývol na spoluprácu 27. júla 2014. V tom čase oslavoval s rodinou narodeniny. Problém nastal, keď sa Makó spýtal, aký bude mať služobný plat. 

Tri tisícky za funkciu je málo, Makó zarábal 13 000 eur mesačne

Makó mal za funkciu šéfa KÚFS dostávať mesačne zhruba tri tisíc eur. A v tom bol problém. Keďže ako podnikateľ v čase, keď ho Bödör s Gašparom tlačili do funkcie, zarábal mesačne ako podnikateľ štvornásobne viac. Aj tento "malý nedostatok" vyriešil Norbert Bödör. Makóovi povedal, že mu k mesačnému platu riaditeľa bude sám doplácať 10 tisíc eur, aby nebol v strate. Desať tisíc eur následne Makóovi začal Bödör dávať z financií spoločnosti Bonul približne 16 mesiacov a vždy v hotovosti. 

Pohovor s Imreczem v separé priestore reštaurácie na petržalskom brehu Dunaja

Makó sa pred nástupom do funkcie riaditeľa KÚFS podrobil rozhovoru s vtedajším prezidentom finančnej správy Františkom Imreczem. Stretnutie sa uskutočnilo v známej bratislavskej reštaurácii, ktorá patrí rodine herca a bývalého bratislavského župana Ľuba Romana. Stretnutia sa zúčastnil Gašpar, Bödör, Makó a Imrecze. Obaja Imreczemu garantovali, že Makó je dobrý výber. Stretnutie si Makó zopakoval o dva týždne, ale už len s Imreczem. Tam sa ho Makó spýtal, či nemá Imrecze problém s tým, že on nie je "jeho človek", načo mu Imrecze povedal, že nech to nerieši a potykali si. 

SITA

​Stretnutia mimo úradu. Reštaurácia ako styčný bod "prijímacích pohovorov"

Po stretnutí Makóa a Imreczeho sa musel budúci šéf KÚFS do reštaurácie opäť vrátiť. Už na "oficiálny prijímací pohovor" so šéfkou personálneho oddelenia Finančného riaditeľstva SR, ktorou bola Soňa Karabelli. V reštaurácii Makó vyplnil dokumenty potrebné na prijatie do štátnej služby a bolo. Týždeň pred nástupom do úradu s Imreczem ešte Makó absolvoval pohovor u vtedajšieho ministra financií Petra Kažimíra, ktorý ho do funkcie riaditeľa neformálne schválil. 

Úradu sa Makó ujal v deň Ficových narodenín

Makó sa funkcie riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy ujal 15. septembra. V deň sviatku Sedembolestnej Panny Márie, v ktorý oslavuje svoje narodeniny aj terajší poslanec Robert Fico. Do funkcie ho uviedol František Imrecze. Ale to nebolo všetko. Už o tri dni Makó začal robiť problémy. 

18. septembra, pri príležitosti Dňa colníkov, chcel Makó zložiť funkciu

Makó po oficiálnom uvedení do kresla riaditeľa KÚFS zistil, že sú v úrade problémy, ktoré nečakal. Údajne mal stále problémy s personálnym obsadením, s materiálno- technickým vybavením. Celkovo to nebolo tak, ako očakával. Preto na Dni colníkov Imreczemu oznámil, že vo funkcii končí. Imreczeho Makóove rozhodnutie zarazilo a povedal mu, aby vydržal a neriešil problém horúcou ihlou. 

Večerný telefonát od Gašpara a stretnutie v Bonule

Už večer, 18. septembra, mal Makó telefonát od prezidenta polície Gašpara so žiadosťou o stretnutie. To sa uskutočnilo v nedeľu u Bödörovcov v Bonule o 18:00. Prišiel Makó, Gašpar a Norbert Bödör. Gašpar Makóa začal podozrievať, že za jeho náhlym odchodom je Makóova obava z niekoho, alebo, že sa mu niekto vyhráža. Iný dôvod na takú zmenu nevideli. Makó sa ohradil tým, že na neho také argumenty neplatia, a že dôvod je stav v úrade. Po asi hodine Makóa dvojica upokojila a on svoje rozhodnutie prehodnotil. Tak zostal Ľudovít Makó vo funkcii šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy až do 2. júna 2020. Po šiestich rokoch vo funkcii ho 17. septembra 2020 NAKA zadržala počas zásahu špeciálneho protiteroristického komanda pri utajenej akcii s názvom "Boží mlyn". 
"Dve osoby trestne stíhame za podporovanie zločineckej skupiny takzvaných takáčovcov a činnosť v jej prospech. V tejto súvislosti sú štyria z obvinených, vrátane zadržaného Ľ. M., stíhaní za obmedzovanie osobnej slobody a Ľ. M. aj za vydieranie. V tejto časti vyšetrovania ide o trestnú činnosť z roku 2011,“ uviedol hovorca PPZ SR Michal Slivka.
Dnes je Makó trestne stíhaný na slobode, vyšetrovateľom NAKA svedčí v prípade Očistec alebo Judáš a rozkrýva fungovanie údajnej zločineckej skupiny riadenej Norbertom Bödörom a exprezidentom polície Tiborom Gašparom. 
Na Ľudovíta Makóa a trestne stíhaných top funkcionárov polície, finančnej správy, ale aj tajnej služby, vypovedá aj tiež trestne stíhaný bývalý príslušník SIS a podnikateľ s palivami František Böhm. Významný svedok a kajúcnik tvrdí, že len on vyplatil na "výpalnom" na ochranu pred stíhaním Ľudovítovi Makóovi minimálne dva milióny eur. Ďalší milión eur Makóovi odovzdal Böhm od iného podnikateľa, ktorý takto uplácal KÚFS a políciu, aby ho nevyšetrovali pre kšefty s pohonnými hmotami a olejmi, cez ktoré žiadal od štátu vyplatenie nadmerných odpočtov DPH. Böhm tvrdí, že ďalších minimálne 400 tisíc eur dostal Makó počas výkonu funkcie riaditeľa KÚFS od iných podnikateľov pri kšeftoch s clami. 
Prezidentka Finančnej správy, Lenka Wittenbergerová po odvolaní Makóa z funkcie, uviedla, že mu za jeho prácu a výsledky, ktoré pod jeho vedením úrad dosiahol, patrí poďakovanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy