Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po záchranároch sa do ulíc chystajú aj majitelia gastro prevádzok
Zdielať na

Po záchranároch sa do ulíc chystajú aj majitelia gastro prevádzok

BRATISLAVA / Ultimátum gastro prevádzok, ktoré smerovali vláde, zostalo nevyslyšané. Na rozdiel od mnohých iných služieb, reštaurácie zostanú zatvorené aj po 17. decembri. Ich majitelia sa preto chystajú na hlasný protest autami v uliciach hlavného mesta.

Gastro sektor sa topí v problémoch a svetlo na konci tunela sa stále nezväčšuje. Zelená podnikateľom nezasvietila ani po poslednom rokovaní. Reštaurácie sa tak zatiaľ vianočného darčeka od vlády nedočkali. Aj tento raz totiž zavážili predovšetkým zdravotné riziká. "Stále máme vážnu pandemickú situáciu a to sa týka aj reštaurácií, preto majú čiastočné možnosti fungovania," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Prednosť pred nimi dostali iné služby. "Nešlo teda všetko, nemôžete vyhrať 10:0 a dúfam, že najbližšie sa podarí otvoriť už aj reštaurácie," reagoval minister hospodárstva Richard Sulík. Richard Sulík verí, že by sa tak mohlo stať na prvý sviatok vianočný, keď sa otvoria hotely. "To je napríklad deň, kedy by sa mohlo podariť aj toto," povedal minister Sulík. Zdá sa, že reštaurácie si na to budú musieť počkať ešte dlhšie, keď bude vláda s odborníkmi vyhodnocovať vplyv vianočných návštev na pandemickú situáciu. "Aktuálne sú pravidlá nastavené do 9. januára," pripomenula hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. 

Majitelia gastro prevádzok sú pripravení otvoriť aj v režime OP

Dúfali, že sa situácia tento týždeň zmení, banskobystrické reštaurácie aj naďalej zostávajú zatvorené. "Vidíme, že všetko okolo nás sa otvára, len my sme jediní, dá sa povedať, na okraji spoločnosti," vyjadril sa Martin Repaský, predseda Cechu Hostinských. Majiteľ prevádzky v centre Banskej Bystrice musel prepustiť všetkých sezónnych zamestnancov, nemá pre nich robotu. Okienkový predaj nestačí. "Tie tržby sú, samozrejme, minimálne o polovicu menšie ako by boli normálne," okomentoval aktuálne tržby Martin Repaský. "Žiadna krajina EÚ momentálne nemá gastro zatvorené, jedine na Slovensku je gastro takto diskriminované," reagoval Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie. 

"Problém je aj v tom, že vláda úplne rezignovala na to nejakým spôsobom tieto lockdowny vyhodnocovať," konštatoval Martin Vlachynský, analytik INESS. Podmienky na to, aby vedeli otvoriť v režime očkovaný/prekonaný sú pripravení splniť. "Aj teraz by sme, samozrejme, urobili všetko preto, aby sme mohli nejakým spôsobom tie naše služby poskytovať," povedal Martin Repaský. 

Pre vládu majú 5 požiadaviek, pokiaľ s nimi nebude nikto rokovať, v pondelok, 20. decembra, sú pripravení na protest na autách v Bratislave a niektorí zrejme otvoria aj napriek zákazu. "Tá zúfalosť tých podnikateľov, keďže nie je kompenzácia dostatočná na to, aby dokázali prežiť, je už na hranici života a smrti. Naozaj, tie prevádzky už sú tak vyšťavené ekonomicky, že inú možnosť ani nemajú."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy