Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kriminalisti z finančnej správy rozbili dépéháčkársky gang. Zadržali dve desiatky osôb a zaistili majetok za milióny
Zdielať na

Kriminalisti z finančnej správy rozbili dépéháčkársky gang. Zadržali dve desiatky osôb a zaistili majetok za milióny

BRATISLAVA / Miliónové daňové úniky na Slovensku a v Česku. Organizovaná skupina mala obchodovať s nadhodnotenou cenou reklamy na pretekárskych autách. Na dani z pridanej hodnoty získali viac ako 6 miliónov eur. Finančné správy a polície Slovenskej a Českej republiky podvodníkov zadržali v rámci akcie s názvom Spevák.

Pri celkovo viac ako 50tich prehliadkach rôznych priestorov zadržali 22 osôb, z toho 9 na Slovensku. Hlavný organizátor je vo väzbe v Česku.


"Ide o pretekárov, podnikateľov a medzi obvinenými je jeden daňový poradca, respektíve advokát," potvrdil prezident Finančnej správy Slovenskej republiky, Jiří Žežulka. 

"Organizátor je občan Českej republiky," uviedol policajt z Českej republiky, František Urbánek.

"Na Slovensku bolo zadržaných 9 ľudí, obvinených bolo 10, z toho 5 občanov SR a 5 občanov ČR, zároveň bolo obvinených 10 právnických osôb," uviedol prezident Policajného zboru Slovenskej republiky, Štefan Hamran.

Do celého podvodu bolo zapojených viac ako 130 rôznych firiem. Predmetom obchodovania bol reklamný priestor na pretekárskych autách. Malo ísť o fiktívne alebo nadhodnotené obchody.

"Tá sieť bola postavená zrkadlovo v SR a ČR a dochádzalo k vzájomnej výmene toho fiktívneho plnenia," povedal Jiří Žežulka.

"Zaujímavé je , že všetky finančné prostriedky, ktoré boli predmetom tejto trestnej činnosti, tak boli z väčšej časti vyberané v hotovosti z bankomatov na Slovensku," doplnil František Urbánek.

Podvodmi obrali Slovenskú a Česku republiku o viac ako 6,5 milióna eur na DPH. Kriminalisti ale zadržali majetok v hodnote takmer o 8 milónov, ktorým vedia spáchane škody nahradiť.

"Máme veľmi, ale veľmi luxusné nehnuteľnosti, pretekárske autá, a ako perlička, bol zaistený aj vrtuľník," priblížil Jiří Žežulka.

"Bola zaistená výpočtová technika a boli tam hospodárske záznamy," uviedol Štefan Hamran.

Finančná správa má k dispozícii aj ďalšie firmy, ktoré si takúto reklamu kúpili. Dostali poslednú možnosť do februára budúceho roka, aby priznali správnu výšku dane. V opačnom prípade ich čaká daňová kontrola.

"Ja neviem od stola povedať, či tie firmy o tom vedeli, že tie reklamy boli nadhodnotené, chceme im dať tú šancu, viete aká je právna úprava účinnej ľútosti," doplnil Jiří Žežulka.

Pri ďalšej medzinárodnej akcii s názvom Vlečka odhalili obchodníkov s pohonnými látkami. Celkový objem kontrolovaných transakcii presiahol 12 miliárd eur. Vyšetrovanie tohto prípadu ešte nie je ukončené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy