Jasno
19°
Bratislava
Covid-19 je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. Na štvrtom mieste sú nádory
Zdielať na

Covid-19 je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. Na štvrtom mieste sú nádory

BRATISLAVA / Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil, že infekcia Covidu-19 je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. V novembri tohto roka na ňu zomrelo takmer 1 450 osôb, čo bolo trojnásobne viac ako v októbri.

Najvýraznejší, takmer 90 % medziročný nárast počtu úmrtí na infekciu Covid-19 zaznamenali ľudia v produktívnom veku, medzi 15 a 64 rokom života.

Spomedzi príčin úmrtí aj v jedenástom mesiaci dominovali na Slovensku choroby obehovej sústavy, ktoré sú dlhodobo najčastejšou príčinou zomierania v SR. Podpísali sa pod 36 % úmrtí. Treťou najčastejšou príčinou zomierania v SR boli choroby dýchacej sústavy, na štvrtom mieste boli nádory. Najvyššie rasty počtu zomretých v novembri voči rovnakému mesiacu v predošlých rokoch sa prejavili v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Výrazné zhoršenie situácie sa prejavilo tiež v skupine osôb v produktívnom veku. Najvyšší podiel zomretých bolo vo veku nad 65 rokov, až takmer 5,6 tisíc. Oproti priemeru ich zomrelo o 56 % viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy