Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sedem z desiatich ľudí s minimálnou mzdou v Európe má problém vyžiť. Europarlament a komisia hľadajú riešenia
Zdielať na

Sedem z desiatich ľudí s minimálnou mzdou v Európe má problém vyžiť. Europarlament a komisia hľadajú riešenia

EÚ/SLOVENSKO / Komu by sa nepáčilo mať minimálnu mzdu ako napríklad Luxemburčania, ktorí nemôžu dostať menej ako 2 200 eur mesačne. Európsky parlament opäť riešil minimálnu mzdu. Pandémia podľa neho ukázala, že približne 7 z 10 pracovníkov s minimálnou mzdou v Európskej únii má problém z nej vyžiť. Kým niektorí europoslanci volajú po jednotnej minimálnej mzde, Komisia odkazuje, že je to vzhľadom k ekonomickým rozdielom členských krajín nereálne. Rieši však spôsob výpočtu, podľa ktorého si môžu mnohí prilepšiť.

Téma minimálnej mzdy sa opäť dostala do európskeho parlamentu. Europoslanci chcú, aby sa počas budúceho roka začala povinne zavádzať. “Nastaviť nejaký spoločný rámec toho, čo je dôstojná mzda pre ľudí,” vysvetlil europoslanec Michal Šimečka (PS, RE).

21 z 27 členských krajín už v súčasnosti má zavedený inštitút minimálnej mzdy. Vo zvyšných krajinách sa tak bude musieť zaviesť. Novú európsku legislatívu pripravuje sociálny výbor európskeho parlamentu, ktorému predsedá slovenská europoslankyňa. “Treba si ale uvedomiť, že ono to nenaplní očakávania niektorých ľudí, ktorí si myslia, že v momente ako to bude schválené, tak začnú zarábať ako Luxemburčania,” upozornila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE).

Legislatíva dáva iba vzorec výpočtu, ktorý sa odvíja od priemernej mzdy, spotrebiteľského koša, či aj toho aké základné potraviny si ľudia môžu dovoliť nakúpiť. “Pri rýchlom zvýšení a na vysokú úroveň dokáže mať kontraproduktívne účinky, tí nízkokvalifikovaní ľudia nemajú legálnu pracovnú príležitosť,” konštatoval europoslanec Eugen Jurzyca (SaS,ECR). Europarlament nechce krajinám určovať minimálnu sumu, ktorú musia ľudia zarábať. Za tie isté peniaze by sa v členských krajinách žilo veľmi rozdielne. “Táto téma spadá do princípu subsidiarity, nepovažujem za šťastné diskusie na európskej úrovni,” vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec (KDH,EPP). “Čo to spôsobí so slovenskou minimálnou mzdou, ktorú my už dnes máme. Tam bude len veľmi minimálny posun. Pretože my už dnes spĺňame väčšinu tých kritérií, ktoré sú zakotvené aj v tejto legislatíve," uzavrela Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy