Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mestá na Slovensku budú na Silvestra bez osláv. Dodržiavanie opatrení bude kontrolovať polícia
Zdielať na

Mestá na Slovensku budú na Silvestra bez osláv. Dodržiavanie opatrení bude kontrolovať polícia

SLOVENSKO / Vianočná nálada nás už pomaly opúšťa a na rad prichádzajú oslavy nového roka. Pri tých minulých sa pre zlú pandemickú situáciu veľké oslavy v mestách nekonali. Ohňostroje neuvidíme ani tento rok, do ulíc však vyrážajú policajné hliadky.

Košice budú už druhý rok bez bujarých osláv a ohňostroja. Program na hlavnej ulici stopli opatrenia a ich dodržiavanie bude kontrolovať polícia.

V Košiciach sa oslavy konať nebudú

Zatiaľ čo sa pred dvoma rokmi celou hlavnou ulicou ozýval smiech, hudba či spev tentokrát to bude opäť inak. "Mesto sa rozhodlo na základe odporúčaní hygieny zrušiť všetky plánované podujatia v rámci silvestrovského dňa a teda ruší všetky kultúrne podujatia, tak isto ruší polnočnú ohňovú šou a pridáva sa teda k ostatným mestám, ktoré už zrušili svoj silvestrovský program," uviedol hovorca Košíc, Vladimír Fabian.

Policajti budú kontorolovať to, či sa sa opatrenia dodržujú, ale aj správne používanie pyrotechniky viac ako obvykle.

"Rozhodnutie použiť zábavnú pyrotechniku je na každom z nás. Treba ju však používať zodpovedne, hlavne s triezvou hlavou a v čase kedy je to povolené," vyhlásila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, Lenka Ivanová.

"Pri nákupe pyrotechniky treba postupovať podľa návodu výrobcu, kde je všetko presne uvedené. Uvedené je tam ako s ňou manipulovať, ako s ňou zaobchádzať, aká je bezpečná vzdialenosť, čo je potrebné urobiť pri zlyhávke a ďalší postup pri likvidácii," priblížil Vladimír Haviar z predajne pyrotechniky.

Dôležité je taktiež neotáčať výbušninu na seba, či iných ľudí, čím ich môžete ohroziť.

"Pred samotným odpálením je dôležité si poriadne naštudovať návod a nedávať výbušninu do rúk deťom. Pri nenaštudovaní návodu pri používaní pyrotechnických výrobkov môže dôjsť aj k úrazu pripadne k popáleninám," dodal Vladimír Haviar.

Ani Bratislavčania si silvestrovskú noc neužijú tak, ako boli pred pandémiou zvyknutí

Masy ľudí zvykli vítať nový rok na zaplnených námestiach. Zábava vrcholila o polnoci, keď sa nad Dunajom spustil mestský ohňostroj. Ten bol v predošlých rokoch spojený s hudobno-svetelnou šou na Hviezdoslavovom námestí a na Námestí Ľudovíta Štúra. Ani tento rok sa pre nepriaznivú pandemickú situáciu oslavy konať nebudú.

"Všetci by sme si želali vrátiť sa do normálu, ale prvoradou úlohou mesta v tejto situácii je chrániť zdravie obyvateliek a obyvateľov. Vítanie Nového roka býva udalosťou, pri ktorej sa zhromažďuje veľký počet ľudí a mesto by takýto dav nemalo možnosti a kapacitu usmerniť podľa pravidiel COVID semaforu," uviedla hovorkyňa Mestskej polície Bratislavy, Barbora Krajčovičová.

Všetci by sme si želali vrátiť sa do normálu. Vítanie Nového roka býva udalosťou, pri ktorej sa zhromažďuje veľký počet ľudí a mesto by takýto dav nemalo možnosť usmerniť. Aj napriek tomu, že veľkolepý ohňostroj na Nový rok neuvidíme, niektorí obyvatelia si ho aspoň v menšej miere budú snažiť vyrobiť podomácky sami. Záchranári apelujú na ľudí, aby používali iba certifikovanú pyrotechniku, počas minuloročných osláv riešili celkom 12 prípadov, kedy sa ľudia zranili kvôli pyrotechnike.

"Išlo najmä o popáleniny tváre a rúk, ale aj poranenia zraku, sluchu a až devastačné zranenia horných končatín, najmä prstov. Najmladším pacientom bol 9-ročný chlapec, ktorému do očí hodili petardu," potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, Alena Krčová.

Mestská polícia v Bratislave už posilňuje hliadky. "Budeme sankcionovať ľudí, ktorí nebudú dodržiavať zákaz používania pyrotechnických výrobkov," uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, Michal Szeiff.

A to blokovou pokutou, do výšky 33 EUR. "Kontrolu dodržiavania v súčasnosti platných protipandemických opatrení bude na území bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov," doplnil Michal Szeiff. A to napríklad nočný zákaz vychádzania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy