Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Europoslanci chcú definitívne odstrániť rozdiely v platoch žien a mužov
Zdielať na

Europoslanci chcú definitívne odstrániť rozdiely v platoch žien a mužov

BRUSEL / V Európskej únii existujú zásadné rozdiely v odmeňovaní mužov a žien. Ich mzdy za tu istú prácu a na identickej pozícii sú natoľko rozdielne, že Európsky parlament prijíma novú legislatívu, aby sa tak už nestávalo. Pri väčších rozdieloch sa ženám už teraz umožní nárokovať si od zamestnávateľa ušlú mzdu.

​Nehľadá sa upratovačka, ale hľadáme človeka na zabezpečenie upratovacích služieb. Aj takto po novom budú vyzerať inzeráty pre ľudí, ktorí si hľadajú prácu „Máme mať rovnaké práva bez ohľadu na to, aký máme rod, kde sme sa narodili alebo akou rečou hovoríme,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík. „Máme absolútne rovnako kvalitné vzdelanie, vieme poskytovať rovnako kvalitnú pracovnú výkonnosť," uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

V niektorých krajinách presahujú rozdiely aj 20 percent a podľa Bruselu to tak nemôže zostať. „Prináša pravidlá ako oceňovanie mužov a žien urobiť transparentným,“ uviedol europoslanec Michal Wiezik. „Dnes je to okolo 13 percent na úrovni Európskej únie, na Slovensku dokonca 17 percent,“ informoval europoslanec Róbert Hajšel. 

Členské krajiny budú môcť penalizovať spoločnosti, ktoré odmietnu odstrániť platový rozdiel medzi mužmi a ženami. Rovnako by sa im znemožnilo pôsobiť na vnútornom trhu Únie. „Väčšie spoločnosti budú musieť zverejňovať aj to, aký majú rozdiel medzi platmi mužov a žien v nejakej podobnej alebo rovnakej pozícii," informovala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. „Musí byť rovnaká mzda za rovnakú prácu,“ uviedol europoslanec Eugen Jurzyca.

Firmy, ktoré budú mať tento rozdiel vyšší ako 5 percent budú musieť už teraz prísť s návrhom na zmenu. „Ženy si budú môcť nárokovať ušlú odmenu od zamestnávateľa,“ informoval europoslanec Peter Pollák. „Podniky, ktoré majú viac ako 250 zamestnancov, budú musieť výročne robiť takú správu o tom, ako ohodnocujú svojich zamestnancov,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann. Postupne bude táto úprava vyrovnávania platov platiť aj pre podniky s nižším počtom zamestnancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy