Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Dušana Dědečka podal prokurátor obžalobu
Zdielať na

Na Dušana Dědečka podal prokurátor obžalobu

BRATISLAVA / Dušan Dědeček sa postaví pred súd. Prokurátor podal na bývalého športového funkcionára obžalobu. Dědeček svojou šialenou jazdou pripravil 5 nevinných študentov o život a ďalších ťažko zranil. Za volant si sadol s viac ako 2 promile. Tragédia na Zochovej zastávke bola jednou z najhorších v histórií Slovenska. Dědečkovi hrozí až doživotie.

"Následkom je spúšť a päť vyhasnutých ľudských životov, je to tragédia. To je tak, keď si ľudia sadajú za volant a pijú," vyjadril sa svedok nehody. "To sa ešte nestalo v Bratislave toto. Študenti nevinní čakali proste, chceli ísť na internát, väčšinou do Mlynskej Doliny," uviedol ďalší svedok nehody. Marek, Richard, Broňa, Natália a Saša. Títo mladí nevinní študenti prišlo o život len preto, že stáli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. V osudnú noc čakali na autobus, ktorý ich odvezie na internát do Mlynskej Doliny.

​Dědečka zobrali na druhýkrát do väzby. To, prečo si sadol za volant opitý vysvetliť nevedel. V aute sa viezol aj jeho syn. Najprv si mal vypiť doma. Neskôr v kancelárií Deaflympijskeho výboru. Potom sadol späť do auta a po ceste domov po sebe zanechal spúšť. V krvi mal viac ako 2 promile. Keď Dušan Dědeček vychádzal z podjazdu na Staromestskej ulici, ručička tachometru mu ukazovala 140 km/hod. Potom dostal šmyk a vrazil na zastávku Zochova približne v rýchlosti 121 km/hod. Do prvého študenta vrazil v rýchlosti 107 km/hod. Rozbehnuté auto zastavil až strom, ktorý je od zastávky asi 70 metrov.

Prokurátor podal obžalobu

Po takmer pol roku vyšetrovania prokurátor podal na Dušana Dědečka obžalobu za obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia v nepriamom úmysle. "Spis obsahuje 8 zväzkov, má vyše 2 500 strán. Vo veci bolo vypočutých vyše 20 svedkov a bolo vykonané rozsiahle znalecké dokazovanie a bolo vykonaných viac ako 15 znaleckých posudkov," uviedol prokurátor a hovorca KP v Bratislave, Juraj Chylo.

"Klient skutok nepopiera, ľutuje ho, ale s čím nie som stotožnený je právna kvalifikácia. My nemôžme ísť do vyhlásenia alebo do dohody pokiaľ nesúhlasíme s právnou kvalifikáciou. Ja tvrdím, že klient svojim konaním naplnil dokonale dve skutkové podstaty. Za prvé trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a za druhé trestný čin usmrtenia," vyjadril sa obhajca Dušana Dědečka, Jiří Kučera. Podľa obhajcu išiel Dědeček celú cestu pomaly. Na plyn dupol až tesne pred nehodou. "Prešiel 15 kilometrov a priemerná rýchlosť bola 32 km/hod," uviedol.

Dědeček poslal ospravedlňujúc listy rodinám nebohých. Nikto na ne nereagoval. Celý spis si ešte musí naštudovať sudca. Dušan Dědeček by sa pred súd mohol postaviť už v najbližších mesiacoch. Bývalý športový funkcionár môže za mrežami stráviť až doživotie. 

K ukončeniu vyšetrovania prípadu došlo 23. marca:

Reportér Andrej Zavřel podrobnosti prípadu ozrejmil aj v štúdiu JOJ 24:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy