Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: V Bratislave otvorili dlhoočakávanú nemocnicu Bory
Zdielať na

VIDEO: V Bratislave otvorili dlhoočakávanú nemocnicu Bory

BRATISLAVA / Západné Slovensko má novú nemocnicu. Dlho očakávané otvorenie Borov sa stalo realitou. Obzrieť si nové zdravotnícke zariadenie prišlo množstvo lekárov a odborníkov z rôznych kútov Slovenska. Prvých pacientov tu očakávajú už budúci týždeň.

"Nemocnica novej generácie je aj novým konceptuálnym modelom, keď vďaka rýchlym procesom a precíznej diagnostike dokážeme výber a poskytnutie liečby zrýchliť a skrátiť na minimum," vysvetlil Peter Lednický, generálny riaditeľ PENTA HOSPITALS INTERNATIONAL. Koncová nemocnica Bory oficiálne otvorila svoje brány. Prvých pacientov privíta budúci týždeň v ostrej prevádzke. Nemocnica bude jednotlivé oddelenia otvárať v etapách. Prvá skúšobná prevádzka niektorých vybraných špecializovaných ambulancií a rádiodiagnostiky prebehla už v marci. "Od apríla budú tieto ambulancie dostupné pre širokú verejnosť, vrátane rádiodiagnostiky, ako je CT a MR vyšetrenie. V apríli sa spúšťa jednodňová zdravotná starostlivosť, čiže v nemocnici sa otvárajú operačné sály," opísal medicínsky riaditeľ Róbert Hill.

Zlomová časť nastane v máji

Vtedy sa má otvoriť lôžková časť vrátane anestéziológie. Nemocnica má k dispozícii celkovo 405 lôžok, z toho 24 sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pre každého pacienta, ktorý bude hospitalizovaný, je pripravená samostatná lôžková izba. "V júni príde na rad pôrodnica s neonatologickou JISkou. Na jeseň sa završuje celý harmonogram otvorením urgentu a dialyzačného centra," dodal Hill. Pri prehliadke priestorov mal štáb TV JOJ možnosť nazrieť aj do priestorov urgentného príjmu. "Bežný pacient sa sem nedostane, iba keď príde ambulanciou záchrannej služby a následne vstupuje do dvoch izieb, ktoré sa nazývajú "crash-rooms", kde im poskytujeme akútnu zdravotnú starostlivosť," vysvetlil nemocničný manažér zmeny Zdeno Dugas.

​Nemocnica by tak mala mať plný profil s viac ako 50 medicínskymi špecializáciami. "Je to naozaj iná dimenzia zdravotníckeho zariadenia a kiežby sa to šírilo ďalej, aby sme mali viac takýchto priestorov," vyjadrila sa riaditeľka Strednej zdravotníckej školy v Bratislave Elena Skalná. "Bude to taký tlak aj na tú výstavbu nemocnice Rázsochy, aj všade vo svete to tak funguje, že ak niekto niečo robí dobre, tak verím, že štát sa to bude snažiť robiť ešte lepšie. Trošku ma mrzelo to ťahanie vo veci tých zmlúv, že nemali so všetkými zdravotnými poisťovňami," vysvetlila Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov. "Nemocnica má ku dnešnému dňu (30. marca) uzatvorené zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ľuboš Lopatka. "Teším sa, že obyvatelia bratislavského kraja bez rozdielu, akú poisťovňu majú, budú môcť využívať služby tejto nemocnice," vyjadril sa predseda BSK Juraj Droba.

Do nemocnice sa predregistrovalo už viac ako 100-tisíc pacientov. Ak pôjdete na vyšetrenie, nezabudnite si výmenný lístok od svojho lekára a kartičku poistenca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy