Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Petrov alias "Tiger" pred súdom: Hovoril o vyzradených policajných akciách
Zdielať na

Petrov alias "Tiger" pred súdom: Hovoril o vyzradených policajných akciách

PEZINOK / Kľúčový svedok v kauze vynášania citlivých informácií Peter Petrov alias Tiger vypovedal pred súdom. Hovoril o úplatkoch a vyzradených policajných akciách. Tie mu mal vyzrádzať bývalý šéf operatívcov NAKA Ján Kaľavský. Ten vinu odmieta.

Peter Petrov, známy ako Tiger, svedčí v rôznych kauzách. Výnimkou nie je ani tá, kde svedčí proti bývalému šéfovi operatívy NAKA Jánovi Kaľavskému. "Bol som zločinec a potreboval som vedieť, čo sa okolo mojej osoby deje. Jednou z vecí, ktoré mi poskytoval, bolo vyzradzovanie plánovaných operácií protizločineckej jednotky. Najmä tým, že pôsobil ako člen zásahovej jednotky, mal informácie aj z iných konaní, ktoré pripravovala jeho jednotka," vyjadril sa Peter Petrov.

S Kaľavským vraj boli dobrí kamaráti

Ten mu mal poskytovať zaujímavé a citlivé informácie. Vraj mu prezradil aj akciu, pri ktorej zadržali bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara či exšéfa SIS Pčolinského. "S pánom Kaľavským sme mali blízky kamarátsky vzťah s výhodami by som to nazval, kde som mu poskytoval za informácie ochranu mojej osoby z dôvodu zamedzenia trestnoprávnosti vo vzťahu k mojej osobe. Poskytoval rôzne benefity, či už finančné alebo inými spôsobmi ako elektronika, plastové okná," vysvetlil Petrov. "Ja vôbec nie som presvedčená o tom, že tie vzťahy boli medzi svedkom a mojím klientom založené na nejakej báze priateľstva," vyjadrila sa obhajkyňa Kaľavského Eva Mišíková.

Kaľavský pred časom odišiel zo Slovenska a aktuálne je v Bosne a Hercegovine, kde požiadal aj o azyl. Všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že za všetky veci, ktoré dostal od "Tigra", chcel zaplatiť. Dodáva aj to, že v ich vzťahu bol informátorom práve "Tiger" a nie on. Zároveň hovorí, že ide o pomstu bývalých kolegov. "Za to, že som sa rozhodoval pravdivo vypovedať o nezákonných postupoch vyšetrovateľov, operatívcov NAKA, a to takým spôsobom, akým sa dožadovali vyšetrovatelia, aby sme pracovali," vyjadril sa Kaľavský. "Je to jeho tvrdenie, jeho obhajoba," dodal Petrov. "Zaujímavé je, že on začal vypovedať až potom, keď on sám sa dostal do ťažkostí, tak ako som v minulosti uviedla. Ja považujem túto jeho výpoveď v rozhodujúcej časti za nevierohodnú, pokiaľ ide o to úplatkárstvo," uviedla Mišíková. "Ja to vidím asi opačne, mne sa to zdalo vierohodné. Samozrejme, to bude potom predmetom porovnania s inými dôkazmi, ktoré budú vykonané," vyjadril sa prokurátor ÚŠP Ladislav Masár. Pojednávanie bude pokračovať v utorok 4. apríla. Sudca vypočuje ďalších svedkov.

K výpovedi Petrova alias "Tigra" sa vyjadril aj poverený minister vnútra Roman Mikulec prostredníctvom statusu na sociálnej sieti :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy