Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obete internetových podvodov pribúdajú, podvodníci sú čoraz presvedčivejší
Zdielať na

Obete internetových podvodov pribúdajú, podvodníci sú čoraz presvedčivejší

HUMENNÉ / Veril, že z účtu vyberá peniaze vo forme bitcoinov. Namiesto toho jeho 6 500 eur skončilo v rukách neznámeho subjektu v Litve. Ďalší muž prišiel o peniaze v momente, keď bol presvedčený, že aktualizuje údaje v bankovej aplikácii. A obeťou podvodníkov sa stala aj žena. Namiesto zárobku pri predaji oblečenia peniaze z jej účtu išli neznámemu obchodníkovi v Amsterdame.

Od vytypovaných ľudí žiadajú údaje o osobných účtoch aj o bankomatových kartách. Podvodníci dokážu byť takí presvedčiví, že im citlivé informácie o sebe mnohí okamžite poskytnú. Muž z Humenného uveril páchateľovi, ktorý ho kontaktoval telefonicky pod zámienkou vyplatenia našetrených peňazí vo forme bitcoinov. Vylákal od neho prihlasovanie údaje k bankovému účtu. "Je viac stupňoch ochrany, aj čo sa týka bitcoinov. Nikto nebude volať, že vám chce vyplatiť nejaké peniaze, že len zavoláte a odovzdáte podstatné údaje. Pozor na to," upozornil Dávid Kulik, odborník na IT technológie.

Najskôr z jeho účtu odišlo 5tisíc eur a neskôr pribudol ďalší prevod. "V ten istý deň bola opäť bez jeho vedomia a súhlasu uskutočnená ďalšia banková transakcia – platba kartou vo výške 1 350 eur v prospech neznámeho subjektu vo Vilniuse v Litve," informoval Daniel Džobanik, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Humenský vyšetrovateľ v tejto súvislosti vedie trestné stíhanie hneď pre dva trestné činy, a to pre neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku a zároveň aj pre prečin podvodu.

Podvodníkovi naletela aj 25-ročná žena z Belej nad Cirochou. Chcela zarobiť predajom oblečenia na sociálnej sieti. Mailom potvrdila odkaz a bola presvedčená, že zadáva údaje do aplikácie svojej banky. Prišla o 1 400 eur. A naletel aj 48-ročný muž z Vyšného Hrušova. Pod hlavičkou banky dostal mail za účelom aktualizácie a obnovenia prístupu do aplikácie banky. Vyplnil všetky údaje o karte i o účte .

"Po tom boli z jeho účtu zrealizované platby vo výške 1 070 eur v prospech obchodníka v Amsterdame, muž ale na to súhlas nedal," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. "Banka od svojich klientov nikdy nežiada poskytnutie prístupových kódov do elektronického bankovníctva alebo poskytnutie údajov o platobnej karte prostredníctvom správ," uviedla Sylvia Ďatelinková zo Slovenskej bankovej asociácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy