Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
USA: Ničivé tornáda si vyžiadali najmenej 18 obetí
Zdielať na

USA: Ničivé tornáda si vyžiadali najmenej 18 obetí

WASHINGTON / Východné pobrežie USA v sobotu, 1. apríla, zasiahol silný búrkový systém, ktorý v niekoľkých štátoch v strednej časti krajiny spôsobil tornáda a ničivý vietor. O život prišlo najmenej 18 ľudí.

Len štátom Arkansas sa v piatok, 31. marca, prehnalo viacero tornád, ktoré pripravili o život najmenej päť ľudí. Desiatky ďalších osôb boli zranené. Vznikli aj veľké materiálne škody. Guvernérka štátu Sarah Huckabee Sandersová vyhlásila stav núdze a povolala národnú gardu, aby pomohla s odstraňovaním následkov prírodnej katastrofy. Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovania pred tornádami aj pre niekoľko ďalších štátov, od severnej Iowy až po štát Mississippi, kde len minulý týždeň tornádo zabilo 25 ľudí a spôsobilo rozsiahle materiálne škody.

Prírodné nešťastie postihlo aj mesto Belvidere v štáte Illinois neďaleko Chicaga, kde nepriaznivé počasie spôsobilo zrútenie strechy a časti fasády divadla Apollo, a to v čase koncertu heavymetalovej skupiny. Veliteľ hasičov v Belvidere, Shawn Schadle, informoval o jednom mŕtvom a 28 zranených vrátane piatich ľudí, ktorí boli hospitalizovaní s vážnymi zraneniami. V susednom štáte Indiana zabila búrka v okrese Sullivan troch ľudí, informovali viaceré americké médiá s odvolaním sa na miestne úrady.

Nočné tornáda si vyžiadali aj jeden život v okrese Pontotoc v štáte Mississippi a jednu obeť v okrese Madison v Alabame, informovali v sobotu predstavitelia záchranných zložiek. Úrady v štáte Tennessee v sobotu potvrdili sedem obetí živlu, čím sa počet obetí búrok a tornád v USA zvýšil na najmenej 18. Podľa internetovej stránky US Poweroutage bolo v sobotu bez prúdu najmenej 154-tisíc domácností. V Spojených štátoch sú tornáda častým javom najmä v centrálnej a južnej časti krajiny. Minulý týždeň si ničivé tornádo vyžiadalo najmenej 25 životov v štáte Mississippi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy